Головна › Новини › ПОГЛЯД
Що в казані
27-Січ-20 355 0.0 0
М’яса закарпатці, на відміну від сусідів-мадярів, їли мало.

А отже, тут не були популярними й приправи, спеції. Хіба що часник, хрін, петрушка, кріп, м'ята, чебрець. М’ясоїди агресивніші, більш вольові, зорганізовані, схильні до домінування. А городина, молоко і крупи налаштовують на мирний, споглядальний лад. Недарма на цих продуктах базуються майже всі східні системи й дієти. Рослинна їжа закорінює, прив’язує людину до землі. До своєї землі. Не те що тваринництво, яке схиляє до кочових, загарбницьких тенденцій. Яка їжа – така людина.

Взяти хоча б наші голубці. Звичайні крупи хитро упаковані і акуратно складені в горщик – кожен самодостатній екземпляр, кожен собі на умі. Тут тобі й кмітливість, і індивідуалізм, і общинна відособленість у «своїй хатці», і водночас якась смиренність, приреченість, що сьогодні-завтра кожного з’їдять. Хоча під тим замислуватим капустяним листом нічого особливого немає... Голубці – це таки "наша" страва.

Мирослав ДОЧИНЕЦЬ. "Курси крою і життя".



Теги:Закарпаття, здорове харчування, голубці, Мирослав Дочинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar