реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Що нам робити з Росією і не тільки

"Росія - зона стратегічних українських інтересів!" - виголошував на представлення своєї дилогії в обласній бібліотеці імені Короленка Василь Чепурний, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка.

Послухати автора книг з химерними назвами "Акурайку" та "В осім барку" прийшли вчителі, просвітяни, громадські діячі, адже позиція відомого журналіста дуже часто є відмінною від звичних, стереотипних.

І справді - він не тільки аргументовано не любить Пушкіна і Достоєвського (що спричинило цілу дискусію в літературному середовищі, просякнутому радянсько- імперськими міфами), але і вважає що з Росією треба по-іншому вибудовувати стосунки.

Василь Чепурний:" У нас два погляди домінують - як поводитися з Росією. Перший - роз'ятрювать історичні претензії, займаючись садомазохізмом. Другий - злитися з Росією в братскому екстазі і, як наслідок, мити чоботи в Індійському океані, чого так прагне Владімір Жиріновський. Обидва шляхи для України згубні. Що ж лишається? Давайте почнемо з того, що і Російська імперія, і Радянський Союз значною мірою створені українцями. Це українці освоїли нафтогазові промисли Тюмені, окультурили Далекий Схід, побудували Санкт- Петербург і заселили Кубань... І в час глобального наступу китайської та мусульманської хвиль ми маємо відмовитися від свого?"

Проблеми, порушені автором дилогії (а в ній мова йде і про літературу, і про історію. і про рід та мову, і про Америку, і про Росію), обговорювали на представленні книг заслужений журналіст України Сергій Павленко, настоятель храму святих Михайла і Федора о. Олег Сіренко, бібліотекар Валентина Зеленська, голова обласної письменницької спілки Олена Конечна, голова обласної спілки народних майстрів Володимир Мороз, заступник голови обласної організації Руху Сергій Соломаха.

Останній наголосив, що захід відбувається не випадково 15 січня, саме в день 25-річного ювілею відновлення чернігівської «Просвіти».
Саме з цієї події, що відбулася 15 січня 1989 року, розпочався на Чернігівщині новий етап національно-визвольної боротьби .
Українцям досить бути занадто самокритичними до своїх досягнень, які більшість наших вороженьків вважає за меншовартість.

Без сумніву, чернігівська «Просвіта», яку 25 років тому очолив Василь Чепурний, внесла значний внесок у розвиток і відродження українства, державності та громадянського суспільства в області і давно заслуговує на відкриття Музею історії просвітянського руху на Чернігівщині.

Сергій Соломаха наголосив, що досить тільки бачити досягнення української громади Чернігівщини тільки на стендах, які виставляються під час проведення подібних заходів, зокрема, представлення перших книг Василя Чепурного, які він десятиліття через свою гіпертрофовану самокритичність, не наважувався винести на суд широкому загалу.
































Теги:Василь Чепурний, чернігівська Просвіта, публіцистика, Акурайку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar