Що ми їмо і що їсть нас
Щодня з’їжте бодай одне яблуко. Воно забере отруту, що набралася за день.
Не споживайте підряд першу і другу страви.
Пам’ятайте, що червоне м’ясо руйнує печінку.
Намагайтеся їсти теплу їжу. Навіть хліб бажано присмажити на плиті чи відкритому огні. А присмачити гарячу скибку можна зеленню, часником, томатом, оливою чи кришеною бринзою.
Щоб дочасно не старіти і не хворіти, треба їсти якнайбільше свіжої городини.
Пийте води вдосталь. У кождого своя норма. Як її визначити? Сеча має бути чистою.
Після тридцяти років щодня споживайте бодай один сирий овоч.
Від передчасного старіння і вразливості до недугів слід узвичаїти собі такий стіл: мед, жовтки домашніх яєць, печінка, риба, риб’ячий жир, помідори, виноград, помаранчі, цитрини, груші, гарбуз, капуста, морква, абрикос, овес, обліпиха, олія.
Пийте за пів години до їди теплу воду. А після їди – через годину, не раніше. Перед самим сном не пийте. Весь інший час – для води. Вода – головна наша ситість.
На зір згубно діють кава, чорний чай, куриво, горілка, пиво.
Для підсилення зору: мед, родзинки, сушені плоди, печена картопля, житній хліб на живій заквасці, горіхи, вівсянка, боби і квасоля, петрушка. Все це годиться і для укріплення серця.
Для загострення пам’яті: полуниці й суниці, шипшина, морква, цитрини, печена картопля, пророщена пшениця, квітковий пилок.
При забитих судинах (холестерині): гарбуз, горіхи, цибуля, хрін, часник, кріп, петрушка, селера, пастернак, баклажани, малина, виноград, яблука, груші, гречка, чорна горобина, вишня, сливи, калина.
У тих, які люблять полежати одразу ж після їди, псується не тільки кров, але й характер. До того ж, вони стають лінивими, кволими і хроплять.
Будьте обачні з цукром, він «з’їдає» вітаміни.
Алкоголь проявляє наше нутро. Від нього м’який м’якшає, твердий – твердішає, добрий – добрішає, злий стає більш злим. Це якщо в малих мірах. А у великих – алкоголь ослаблює, старить, спотворює і нищить кожного.
Не варто муштрувати себе голодуваннями (крім постів) і відмовою від якоїсь їжі. Природа створила нас всеїдними. Проте навчає нас (хворобами) відчуттю міри й самообмеженню. Передусім се стосується масного, борошняного, солодкого, соленого і гострого.
Не їсти на вечерю м’яса. Воно буде гнити цілу ніч і отруювати мозок та нерви. Від того поганий сон і кепський настрій другого дня. Масного і солодкого теж не їсти. Найліпша вечеря – городина і садовина або сушениці. Ще ліпша – кисле молоко, домашній сир, жменька горіхів.
Їсти слід не пізніше, як за три години перед сном.
Зброджене молоко підтягує м’язи і шкіру, освіжає обличчя.
Рибу запікайте, а не смажте. Запечена риба – ліки, смажена – труйка. Часте столовування запеченою рибою міняє людину на краще.
Від раннього літа до ранньої ярі в мене на столі – буряк. І я не знаю слабування від переходу з тепла до холоду і з холоду до тепла. Буряк долає ці прикрощі. Ніщо так не зміцнює і не очищає судини, кров, нерви, шкіру, волосся. І при тому – омолоджує.
Мирослав ДОЧИНЕЦЬ
Із книги "Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона".
Не споживайте підряд першу і другу страви.
Пам’ятайте, що червоне м’ясо руйнує печінку.
Намагайтеся їсти теплу їжу. Навіть хліб бажано присмажити на плиті чи відкритому огні. А присмачити гарячу скибку можна зеленню, часником, томатом, оливою чи кришеною бринзою.
Щоб дочасно не старіти і не хворіти, треба їсти якнайбільше свіжої городини.
Пийте води вдосталь. У кождого своя норма. Як її визначити? Сеча має бути чистою.
Після тридцяти років щодня споживайте бодай один сирий овоч.
Від передчасного старіння і вразливості до недугів слід узвичаїти собі такий стіл: мед, жовтки домашніх яєць, печінка, риба, риб’ячий жир, помідори, виноград, помаранчі, цитрини, груші, гарбуз, капуста, морква, абрикос, овес, обліпиха, олія.
Пийте за пів години до їди теплу воду. А після їди – через годину, не раніше. Перед самим сном не пийте. Весь інший час – для води. Вода – головна наша ситість.
На зір згубно діють кава, чорний чай, куриво, горілка, пиво.
Для підсилення зору: мед, родзинки, сушені плоди, печена картопля, житній хліб на живій заквасці, горіхи, вівсянка, боби і квасоля, петрушка. Все це годиться і для укріплення серця.
Для загострення пам’яті: полуниці й суниці, шипшина, морква, цитрини, печена картопля, пророщена пшениця, квітковий пилок.
При забитих судинах (холестерині): гарбуз, горіхи, цибуля, хрін, часник, кріп, петрушка, селера, пастернак, баклажани, малина, виноград, яблука, груші, гречка, чорна горобина, вишня, сливи, калина.
У тих, які люблять полежати одразу ж після їди, псується не тільки кров, але й характер. До того ж, вони стають лінивими, кволими і хроплять.
Будьте обачні з цукром, він «з’їдає» вітаміни.
Алкоголь проявляє наше нутро. Від нього м’який м’якшає, твердий – твердішає, добрий – добрішає, злий стає більш злим. Це якщо в малих мірах. А у великих – алкоголь ослаблює, старить, спотворює і нищить кожного.
Не варто муштрувати себе голодуваннями (крім постів) і відмовою від якоїсь їжі. Природа створила нас всеїдними. Проте навчає нас (хворобами) відчуттю міри й самообмеженню. Передусім се стосується масного, борошняного, солодкого, соленого і гострого.
Не їсти на вечерю м’яса. Воно буде гнити цілу ніч і отруювати мозок та нерви. Від того поганий сон і кепський настрій другого дня. Масного і солодкого теж не їсти. Найліпша вечеря – городина і садовина або сушениці. Ще ліпша – кисле молоко, домашній сир, жменька горіхів.
Їсти слід не пізніше, як за три години перед сном.
Зброджене молоко підтягує м’язи і шкіру, освіжає обличчя.
Рибу запікайте, а не смажте. Запечена риба – ліки, смажена – труйка. Часте столовування запеченою рибою міняє людину на краще.
Від раннього літа до ранньої ярі в мене на столі – буряк. І я не знаю слабування від переходу з тепла до холоду і з холоду до тепла. Буряк долає ці прикрощі. Ніщо так не зміцнює і не очищає судини, кров, нерви, шкіру, волосся. І при тому – омолоджує.
Мирослав ДОЧИНЕЦЬ
Із книги "Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона".
Читайте також |
Коментарі (0) |