реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Що є страшнішим за коронавірус?

Хотів би звернути увагу всіх на заяву федерального канцлера Австрії Себастьяна Курца про те, що на кінець року він прогнозує, що в країні буде 700 тисяч безробітних (20% від працездатного населення).

Тому він вважає, що Австрія, попри закони ЄС, прийме ршення про те, щоб закрити ринок праці для громадян ЄС. Більше того, за словами Курца, такі ж рішення можуть прийняти Німеччина і Франція (це початок розвалу Євросоюзу, але це окрема тема).

Якщо ситуація буде розвиватися за таким сценарієм, можна очікувати, що ближче до осені, особливо після відновлення регулярного авіа- та автосполучення, в Україну повернеться щонайменше мільйон заробітчан. Не зараз, на Пасху, як багато хто лякає, а саме ближче до осені. І це буде величезний виклик для служби зайнятості.

Зараз в Україні за даними МІжнародноі організації праці 8.5% працездатних людей безробітні. Після закінчення епідемії та разом з поверненням заробітчан ця цифра виросте, як мінімум в два - два з половиною рази.

Простих рішень, що з цим робити нема і не може бути. На жаль. Але насправді, не коронавірус, а саме безробіття - головний виклик для України, як держави. Бо цього разу нема куди їхати (ні ЄС, ні Росія не потребуватимуть заробітчан). Паралельно, завдяки кризі різко схлопнеться тіньова економіка всередині країни.

Потрібно буде йти на непопулярні речі. А в рік виборів на це мало хто готовий іти. Але найгірше - зараз скотитися в популізм і кричати азарівське #кризамінєт

Вадим ДЕНИСЕНКО



Теги:економічна криза, заробітчани, безробіття, Вадим Денисенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar