реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ще й перед румунами вибачаємося...

Посол України в Румунії Олександр Баньков, фактично, вибачився перед Румунією за виступ президента В. Зеленського до дня Соборності.

Зокрема румунам не сподобалося, що в англомовному перекладі виступу В. Зеленського, українські землі Буковини були названі «окупованими».

Нагадаю пану послу, що після розпаду Австро-угорської імперії і відповідно утворення Західно-Української Народної Республіки, Буковина увійшла до складу ЗУНР.

3 листопада 1918 Буковинське віче прийняло рішення про входження Буковини до складу єдиної Української держави. 6 листопада 1918 українська влада була встановлена на всіх українських землях Буковини.
А вже 12 листопада 1918 румунські війська окупували Буковину, включно із Чернівцями.
Виникає питання – пан посол не визнає державності ЗУНР і рішень Буковинського віче? Тоді для чого нам такий посол?

«Вибачення» Банькова не тільки принижують Україну і українців, паплюжать нашу історію, але й дають підстави сумніватися у приналежності Буковини до України.

У даному випадку Румунія здійснює великодержавну імперську політику щодо українських земель Буковини. Бухарест сприймає Україну як слабку державу, а «вибачення» посла тільки збільшують апетити.

Очевидно, що, рано чи пізно, Румунія отримає за це по зубах.
Рано чи пізно, українські етнічні землі Марморощини, Подунав’я та південної Буковини, де проживають наші брати і сестри, повернуться у лоно матері-України.

Наразі було б правильно замінити посла України в Румунії. На цій посаді має бути патріот України, а не Румунії.

Не можна допускати навіть думки, що Україна готова на поступки у питаннях соборності своїх земель.
Навпаки, кожен сусід, який хоче жити з нами у мирі, має знати, українська земля належить виключно Українській державі. Навіки!

Богдан ЧЕРВАК



Теги:буковина, соборність, ОУН, Богдан Червак, Україна - Румунія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Північна Буковина мала бути об'єднаною зі східною Галичиною в коронний край Королівство Галичини і Володимирії, відновивши таким чином на західно-українських землях давньоруську державу короля Данила Галицького. Правовою підставою цього був Берестейський мирний договір між УНР і країнами Почвірного блоку. Брак принциповості у його реалізації має своїм наслідком і сучасні відголоски. Більше на цю тему йтиметься на конференції у Крутах 29 січня:
https://u.to/eBZQFw
avatar