реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Сергій Наєв: “Російські військові дуже добре розуміють мову української зброї на Сході”

Напередодні річниці операції Об’єднаних сил ми скористались можливістю поставити кілька запитань Командувачу Об’єднаних сил генерал-лейтенанту Сергію Наєву. Він - один з не багатьох військових генералів ЗСУ, який досить часто присутній в публічних інформаційних полях держави і займає позицію відкритого інформування суспільства як про діяльність Об’єднаних сил, так і щодо української армії в цілому. Генерал-лейтенант розповів про найбільші перемоги ООС за рік, про те, які провокації відбуваються напередодні виборів президента та про що варто не забувати російським військовим, які воюють на Донбасі проти України.

- З 2014 року Збройні Сили України в дуже короткий термін здійснили величезний крок вперед від того стану, який існував на той час. Якщо говорити про рік Вашого командування операцією Об'єднаних сил, які б три найбільші успіхи Ви змогли б виділити?

- Перш за все, хочу нагадати, що операція Об’єднаних сил, яка прийшла на зміну Антитерористичної операції, є суто військовою операцією й має широкий спектр завдань: починаючи від стримування агресора, забезпечення безпечних умов відновлення інфраструктури населених пунктів і закінчуючи сприянням культурному відродженню регіону та донесенням до людей об'єктивної та правдивої інформації. Якщо говорити про успіхи, то це, безперечно, створення зон безпеки у районі проведення операції ОС та взяття під контроль низки населених пунктів у зоні, яка перебуває поміж нами та ворогом, що зміцнило позиції Об'єднаних сил та самі зони безпеки.
Друге – це впорядкування та оптимізація структури сил та засобів, які входять до складу Об'єднаних сил, чітка вертикаль, яка дозволяє якомога ефективніше здійснювати управління військами та вирішувати цілий комплекс різноманітних завдань. Ну і, звичайно, це прогрес у справі відновлення зруйнованої внаслідок бойових дій інфраструктури у Донецькій та Луганській областях, проведення та забезпечення ремонтно-відновлювальних робіт на різних об’єктах критичної інфраструктури регіону. Наразі діє низка гуманітарних проектів. Наприклад, один із них — стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід». У рамках цього проекту тільки від початку 2019 року до військових та цивільних медичних закладів Донецької та Луганської областей було доставлено гуманітарного медичного вантажу на суму понад 2,1 мільйона гривень.

- Який він український військовий 21 століття? Опишіть.

- В ході виконання своїх обов’язків, як командувача Об'єднаних сил, я постійно спілкуюсь з військовослужбовцями різних категорій. І можу запевнити, що сучасний український військовий екіпірований на рівні стандартів армій передових країн світу, озброєний уже не лише радянським, а й сучасним українським, а також зарубіжними озброєнням та військовою технікою. Це і добре підготовлений боєць, адже постійно проводяться навчання з підготовки щодо ведення бойових дій і виконання інших завдань. За 5 років війни українські військові професійно виросли і вже сьогодні наші іноземні союзники запозичують у нас досвід української армії у гібридній війні, тому з впевненістю можу сказати, що український військовий – це вмотивований захисник і професіонал.

-Спецслужби Російської Федерації з метою впливу на виборчий процес в Україні створюють передумови для дестабілізації та зриву виборів. Як саме відчувається це на Сході, в районах Вашої відповідальності?
-Чим ближче до виборів, тим більше провокацій в інформаційному просторі відбуваються. Багатьох українців використовують в темну, здійснюючи інформаційні вкиди з різноманітних проблемних питань, роблячи акценти на важливих для ворога моментах, з метою дезорієнтації суспільства, розповсюдження панічних настроїв. Ціла фабрика російських тролів у погонах та без них працює над цими питаннями, організовуючи в регіонах України, в соціальних мережах, блогах, на різних форумах і навіть в месенджерах інформаційні атаки на очільників держави та ЗСУ до командира бригади включно. Метою є одне – нав’язати російську думку українському виборцю, втрутитись у волевиявлення українського народу.

Методи різні. Підміна понять, відверта брехня, спекулювання на тих чи інших темах, маніпуляція суспільною думкою, коли начебто цитуються ці чи інші посадові особи, а їхні висловлювання перекручуються, і зі "смаженими" заголовками повністю викривлюють зміст сказаного.

У ці темні справи ворог та ті, хто працює на нього всередині держави, вплутують різні верстви нашого суспільства, аби громадськість повірила їм.

- Які настрої місцевого населення Донецької та Луганської областей на разі переважають? Чи не втратили люди віру в мир і спокійне життя?

- Настрої, як і всюди, різні. Багато громадян України, які проживають у населених пунктах наближених до першої лінії оборони, підтримують військових, як своїх справжніх захисників, а також представників військово-цивільних адміністрацій, як єдиних повноважних органів місцевого самоврядування. Втім, звичайно, це – регіон непростий, на свідомість мешканців якого десятиліттями здійснювався потужний інформаційний вплив з боку російської пропагандистської машини, яка, в свою чергу, робила все, аби налаштувати українців проти України, не гребуючи при цьому нічим. Тому категорія громадян, які насправді постраждали від цього впливу – категорія складна, за цих людей ми маємо боротися. В тому числі – і шляхом усунення з ефіру російського контенту та посилення українського.

- Як Ви оцінюєте оборонну реформу в Збройних силах України? Коли на Вашу думку Україна зможе вступити в НАТО?

- Перше. Я – людина військова. Безумовно, оборонна реформа у Збройних силах України це позитивний процес, хоч підчас зміни проходять нелегко. Тому є як суб’єктивні, так і об’єктивні причини. Але чітко усвідомлюю – це процес незворотній, бо призваний потребами історичного періоду, який зараз проходить Україна. Українська армія сьогодні виконує життєво важливі функції, відіграє найважливішу роль у становленні держави, відстоюванні її незалежності.

Друге. Україна давно і послідовно тримає курс на вступ до Північноатлантичного альянсу. Усю попередню, до 2014 року історію незалежної України, це теж робилося, але робилося повільно й невпевнено. Останні ж 5 років це виглядає як стрімкий ривок вперед. У всьому – і що стосується спільних навчань, і спільних дій у складі миротворчих підрозділів, і навчання з інструкторами з армій різних країн, і воєнної науки, і логістики, і всіх інших сфер військового життя. Українське військо сьогодні мало чим відрізняється від армій країн НАТО, а за бойовим досвідом – в деяких питаннях і крокує попереду. Але для вступу в НАТО потрібно пройти певний шлях. І кроки на цьому шляху чітко визначені відповідними доктринами та нормативно-правовими документами уряду та Збройних Сил. Вважаю, що термін вступу України до НАТО від нас не так вже і далеко.

- Якби у вас була можливість звернутись до російських військових, що воюють зараз на Донбасі, що б Ви їм сказали?

- З російськими військовими, що приймають безпосередню участь у агресії Російської Федерації проти України, кожен день ведеться розмова мовою української зброї. І цю мову вони дуже добре розуміють. А від себе особисто, як офіцер, я хочу додати, що ті російські військові, хто нишком перевдягнувся у форму, яку носять найманці 1-го та 2-го армійських корпусів російсько-окупаційних військ, і почали обстрілювати мирні населені пункти, жінок, дітей, людей похилого віку - не мають права називатись військовими. Бо бути військовим – це значить мати честь, совість… мужність. Бути готовим захищати свою рідну землю до останнього подиху, а не жадати чужої, мирної землі. Тоді це не військовий а мародер, злочинець.

---------------
Сергій Наєв народився 30 квітня 1970 року в Могилів-Подільському. Генерал-лейтенант, у 2014 році був керівником Сектору Б під час боїв за ДАП. Із початку 2015-го є начальником штабу оперативного командування «Південь», по 2017-й був командувачем оперативного командування «Схід». Обіймав посаду начальника штабу — першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ, із 7 березня 2018 року — заступник начальника Генштабу ЗСУ. З 16 березня 2018-го — командувач Об’єднаних сил.

Бесіду вела СОЛОМІЯ ПОДІЛЬСЬКА "Голос України"



Теги:вибори 2019, Сергій Наєв, російсько - українська війна, донбас


Читайте також



Коментарі (0)
avatar