реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Середня школа, як у Росії?

Термін навчання в середній школі скоротили на один рік. Відтепер, щоб здобути повну середню освіту, треба закінчити 11 класів. Відповідні зміни до закону ухвалила Верховна Рада. Водночас парламент встановив обов’язкову дошкільну освіту. Влада пояснює необхідність внесення змін до закону про середню освіту як педагогічними, так і фінансовими аргументами. В опозиції освітні зміни гостро критикують.

Щоб здобути повну середню освіту українським дітям доведеться вчитися не 12, а 11 років. Відповідні зміни до закону про загальну середню освіту внесла Верховна Рада у вівторок голосами парламентської більшості.

За словами секретаря парламентського комітету з питань освіти та науки депутата-комуніста Катерини Самойлик, 12-річна середня освіта не користується популярністю. «Діти не бажають навчатися в 12-річній школі, – каже вона. – З трьох класів ледве набирається один».

Перший заступник голови комітету з питань освіти та науки депутат-регіонал Максим Луцький зауважує, що відмова від 12-річної освіти дозволить заощаджувати 6 мільярдів гривень бюджетних коштів щорічно. «Крім того, наші діти не будуть навчатися у дві зміни, адже класів бракує на дванадцятий рік освіти», – додає він.

Українська освіта між Євросоюзом і Росією

Натомість опозиція вважає, що влада вдалася до невиправданого популістського кроку.

«Просто скорочують на рік навчання, – каже голова підкомітету з базової освіти депутат-нашоукраїнець Олеся Оробець. – При цьому, не скорочуючи програм. Тобто, забудьте про вихідний у суботу, про нормальне навантаження. Боюся, що це просто триває експеримент над дітьми у найгірших формах».

Член комітету з питань освіти та науки депутат-нашоукраїнець Олесь Доній вважає, що таким чином влада намагається наблизити українську освіту до російських, а не до європейських, стандартів. «Влада взяла напрямок на створення єдиного гуманітарного простору з Російською Федерацією, – каже він. – Відповідно уніфікують українську систему освіти».

На думку колишнього заступника міністра освіти та науки Максима Стріхи, за теперішніх умов 12-річна середня освіта є адекватнішою. «Дванадцять років, – каже він, – це не є чиєюсь забаганкою. Це загальносвітова тенденція, зумовлена тим, що зростає стрімко обсяг інформації. Та врешті-решт, сьогодні вже ніхто в 16 років не командує полком».

Дошкільна освіта – пожива для хабарників?
Ще однією новацією стало запровадження обов’язкової дошкільної освіти для дітей 5-річного віку. За словами Максима Луцького, ця новація не потребує значних затрат. «За рахунок держави у старших групах дитсадка будуть додаткові заняття. Не обов’язково ходити до дитсадка – можна буде привести дитину на пару годин удень на дошкільну освіту», – зазначає депутат.

Натомість Олеся Оробець вважає, що Україна абсолютно не готова до запровадження обов’язкової дошкільної освіти. «В середньому, у нас десь за 50 відсотків забезпечення місцями в дошкільних закладах, – каже вона. – Тобто, якщо ми говоримо про рівність сільських та міських дітей, то в сільських майже немає можливості ходити в дитячі садочки».

На думку Олесі Оробець, запровадження за таких умов дошкільної освіти може призвести до появи ще одного хабара. Батькам доведеться платити за те, щоб отримати довідку, що їхні діти здобули дошкільну освіту.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/2092697.html




Теги:Дитсадок, середня школа, ВР, 11-річка, освіта, 12-річка


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Та нічого страшного не сталося, заспокойтеся. Просто проявляються наші українські недоліки. Ті, хто починав впроваджувати 12-річну школу, очевидно думали не тим місцем, коли це робили.
1) Учнів одного року навчання слід було поділити навпіл, як у Білорусі: половина нехай би вчились 12 років, а інша половина - 11 років. Таким чином, у 2012 р. було б значне зменшення кількості абітурієнтів, але не було б кризи. В нас же зробили навпаки, так що в 2012 р. не буде жодного випускника! Уявіть собі, що би було з ВНЗ України, якби в 2012 р. вони не набрали й десятої частини студентів? Довелось би скоротити значну частину викладачів, навіть з науковими ступенями!
2) Об'єм інформації такий великий, що як відмітив О.Г. Лукашенко, слід визначитись, чому ми хочемо навчити дітей? Якщо ми хочемо напхати в їх голови побільше знань, то при такому підході й 20 років у школі буде мало! Слід мати чіткі, оптимальні програми і сучасні підручники.

До речі, в Білорусі ще в 2008 р. 12-річну школу було відмінено.

avatar
2
З усіх сил згоден з паном Анатолієм! Ну ніяк нам не щастить на головних освітян: то в один бік плигають, то в інший -- і все по дитячих головах!!! Викладачів і вузів розплодилося неміряно, а поцікавтесь: хоч десь у світі визнають освіченими тих, кого вони навчають? У нас щороку випускаються тисячі менеджерів, економістів, бухгалтеріва, банкірів, а толку з них? Кому вони потрібні? Вивчені за гроші батьків, вони собою нічого не являють. Більшість з них як не могли стулити докупи думки та цифри, так і не можуть. Тому й непотрібні ніде... Тому й живемо так вже десятиліттями... Потрібні чіткі програми навчання, з чіткими критеріями: першокласник вміє оте й оте, а семикласник -- оте й оте. А сьогоднішні старшокласники вчаться вже за тими підручниками, які більше б підійшли студентам. Хто про це думає?
avatar