реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Сенсація! Знайдена фотографія полковника УПА з Городні

Біографія Івана Ремболовича, визначного патріота України, уродженця м. Городня Чернігівської губернії, може служити сценарієм для захоплюючого, реалістичного багатосерійного бойовика.

Служба в армії Російської імперії - участь у першій світовій війні, потому у національно-визвольній боротьбі - керівництво відділами Вільного козацтва, служба в арміях гетьмана Скоропадського, Петлюри, участь в 2-му Зимовому поході - підполковник армії УНР. Але й далі Іван Семенович не полишав військової справи - майор у польській армії та співпраця з "Пластом", написання історичних спогадів.
У !943 році на Станіславщині він разом з двома синами приєднується до дивізії "Галичина", під час битви під Бродами обидва його сини гинуть, він отримує важкі поранення і через деякий час починає служити Україні вже у лавах УПА. Тут він отримує псевдо "Крапива" та військове звання - полковник, займається вишколом майбутніх командирів. У 1950 році був розстріляний.
За висновком прокурора Івано-Франківської області за 1994 рік реабілітації не підлягає!

Ще й досьогодні у Городні мешкають його родичі, з якими мені пощастило поспілкуватися. Виявляється, його рідний брат був головним суддею Городнянського району, і тільки у 1956 році довідався про долю свого брата. Фотографію ж надав мій приятель чернігівець Микола Качан. Іван Семенович Ремболович рідний брат його дідуся.

Саме про таких незламих бійців, які слугували зразком для вояків Української повстанської Армії, і написав свій роман "Залишенець. Чорний ворон" Василь Шкляр.

Олександр ЯСЕНЧУК









Коментарі (7)
avatar
1
все говорит о нем-дивизия СС "Галичина"-вот вам и "патриот"...А псевдо т.е. кличка-все как в нормальных бандах...А бандит должен сидеть в тюрьме!
avatar
2
Влад, а ти себе спитав би: "Навіщо Ромбиловичу, освіченій військовій людині, все те було потрібно? Навіщо синів втрачати?" Якщо в тебе є сини, то ти маєш знати, відчувати, що батько не може бажати для них не тільки смерті, а навіть долі лихої.
Але сталося так, як сталося. Значить Ромбилович вірив у те за що боровся. І синів своїх виховав у любові до рідного краю, краю ніким не окупованого.
avatar
3
Найлютішим ворогом були для нього комуністи. Тож і пішов він до "Галичини", до реччі піля Бродів він пішов до УПА, бо вирішив залишитися на своїй землі.
avatar
4
КОЦАПОвлади вже і на сайті Сіверщини свого чорного рота роззявляють, значить правильна газета, наша справжньо Українська
avatar
5
Олександр Ясенчук за унікальні краєзнавчі розвідки гідний нагороди до 20-ти річчя Незалежності.
avatar
6
Ремболовича для чернігівської публіки відкрила журналістка Любов Потапенко років 10 тому.
Її статтю з І.-Франківського архіву КДБ друкувала колись газета "Просвіта", зроблено статтю у Вікіпедії ,
на сайті ХайВей повний текст http://h.ua/story/17887/
avatar
7
Пальма першості належить Роману Ковалю - 2003 рік, потім п. Потапенко
avatar