реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Сенсація: дзвін Мазепи "Голуб" знайдено в Оренбурзі!

Влітку цього року кандидат історичних наук, ст. викладач кафедри історії Росії до початку XIX століття історичного факультету Московського університету А.Е.Тарасов виявив на дзвіниці Нікольського кафедрального собору міста Оренбурга як вважалося давно зниклий дзвін "Голуб", який був відлитий в 1699 році на замовлення Івана Мазепи для Воскресенської церкви в його гетьманській столиці - місті Батурині. Про це повідомив сайт Московський державний університет

Це робота відомого українського майстра з Глухова - Карпа Балашевича. Дзвін отримав свою назву через рельєфне зображення птиці на його стінці. Крім голуба дзвін прикрашали зображення людини з булавою, можливо, портрет самого Мазепи, герб гетьмана, сюжет «Воскресіння Христове», різноманітний орнамент, включаючи поясок ангельських головок.

У 1708 році гетьманська столиця була зруйнована московськими військами. Дзвін був перевезений в Домницький Різдвяно-Богородицький монастир на Чернігівщині, де й загубився серед інших дзвонів. Повторне відкриття «Голуба» відбулося в 1927 році завдяки чернігівському етнографу Б.К.Пилипенку. Про "Голуба" заговорили як про одну з найбільш примітних пам'яток української церковної справи. Тоді ж дзвін був перевезений в Чернігівський історичний музей, де він перебував до початку Другої світової війни, а потім зник. Деякі українські дослідники приводили доводи на користь того, що "Голуб" відправили на переплавку.

Однак «Голуб» виявився "живий"! Ще в травні 2015 А.Е.Тарасов виявив, що на дзвіниці Нікольського кафедрального собору збереглися два дзвони, виготовлені в кінці XVII століття. Однак, ні службовці Оренбурзької єпархії, ані місцеві краєзнавці нічого про історію цих дзвонів не знали. Через два місяці А.Е.Тарасов повторно оглянув один з дзвонів з усіх боків, у тому числі і там, де не міг цього зробити раніше. В результаті обстеження на одній стороні дзвони було знайдено опукле зображення птаха зі складеними крилами і написом «голуб'», а на іншій стороні - герб і фігура на весь зріст, одягнена в жупан, з шаблею при боці. Тобто зображення гетьмана Івана Мазепи ...

Обставини потрапляння дзвона в Оренбург поки невідомі, можливо, його перевезли туди в середині 1940-х років. В даний час дзвін не використовується для церковного дзвону: він втратив язик і придбав тріщину.



Теги:дзвін Голуб, Оренбург, Глухів, Батурин, Гетьман Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar