реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Селяни побачили голову райради

14 жовтня відбулися виїзні приймальні голови районної ради Валерія Марченка на території Шняківської та Терешківської сільських рад.
Одним із перших питань, які були поставлені Валерію Анатолійовичу, було питання підвищення закупівельної ціни на молоко. На яке Валерій Анатолійович дав вичерпну відповідь, в які зазначив, що на сьогоднішній день єдиним можливим виходом з цієї ситуації є створення обслуговуючих кооперативів по збору та продажу не лише молока, а й іншої сільськогосподарської продукції. Але ініціатива повинна йти від територіальних громад, і саме громада має бути в цьому зацікавлена. Бо ми вже маємо гіркий досвід створення комунальних підприємств в районі «з під палки», які і по сьогоднішній день продовжують існувати лише на папері.
Наступний блок питань стосувався землі. Безоплатна процедура оформлення права власності на земельні ділянки сьогодні у всіх на слуху. І збільшення кількості виїзних приймалень районної ради пов’язане саме з необхідністю надання сільським жителям роз’яснень, щодо можливості скористатись цією процедурою. З цією метою прийом громадян разом з головою районної ради проводить начальник юридичного відділу районної ради Григорій Андієць.
Наводимо роз’яснення Григорія Олексійовича на найбільш типові питання:
- якщо у будинку проживає кілька громадянин-співвласників, на кого безкоштовно можна виготовити державний акт на земельну ділянку?
Г.О.: в цьому разі для громадян виходом із ситуації може бути укладання договору про користування земельною ділянкою із визначенням уповноваженої особи. Потім співвласники пишуть у сільській раді спільну заяву до територіального органу держкомзему і додають всі необхідні документи передбачені постановою Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року. В цьому випадку власність на земельну ділянку буде спільною сумісною. Серед фахівців в цій галузі в для вирішення такої ситуації єдиного варіанту немає. Це лише один із прикладів вирішення проблеми.
- чи може громадянин, який користується земельною ділянкою за межами населеного пункту, безкоштовно оформити документи на право власності на землю?
Г.О.: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року це зробити не можна. Постановою передбачається безкоштовне оформлення документів на право власності лише на земельні ділянки, які розташовані в межах населеного пункту.
- чи може громадянин безкоштовно виготовити державний акт, якщо рішення про передачу земельної ділянки у власність було після 1 січня 2002 року?
Г.О.: відповідно до ч.2 ст. 118 Земельного кодексу України, з часу затвердження його в новій редакції, рішення щодо приватизації земельних ділянок приймається на підставі технічної документації та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки, які виготовлені землевпорядною організацією. А тому безкоштовним є тільки виготовлення та реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку.
- чи може сільська рада вимагати при подачі заяви до територіального органу держкомзему інші документи ніж ті, які передбачені постанови Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року?
Г.О.: згідно постанови Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року сільська рада не може вимагати інших документів, крім тих які чітко передбачені, але для того, щоб не виникало помилок при оформленні технічної документації на земельну ділянку чи спорів між співвласниками житлових будинків та земельних ділянок, особи, які хочуть виготовити державний акт на право власності на земельну ділянку безкоштовно, при написанні заяви за власним бажанням можуть показати технічну документацію або правовстановлюючі документи на майно землевпорядникам або секретарям сільських рад. На етапі практичного виконання вищевказаної постанови склалася думка голів, секретарів та землевпорядників сільських рад , які безпосередньо приймають документи від громадян, про обов’язковість пред’явлення такої документації. Адже це як мінімум в окремих випадках позбавить можливості виготовлення кількох актів на право власності на одну земельну ділянку.






Теги:Село, сільська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar