реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Седнів пошанував петлюрівців

У Седневі націоналісти вшанували петлюрівців, що загинули від рук большевиків

Днями в містечку Седнів, що на Чернігівщині, націоналісти вшанували пам’ять петлюрівців, які 10 січня 1919 року загинули від рук большевиків.

Заупокійну літію відслужили священики Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Євген Орда з Чернігова та отець Володимир Педь (Седнів). У заході взяли участь представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода», громадської організації «Тризуб» та жителі Седнева. Про обставини подій розповів краєзнавець Олександр Ясенчук.

Проведенню заходу посприяв громадсько-політичний діяч Володимир Поліщук, який є активним учасником громадського життя на Чернігівщині.

Довідка: На початку 1919 року вояки під керівництвом червоного полководця Миколи Щорса після взяття Городні рухалися на Чернігів. У Седневі вони натрапили на невеличкий, у декілька десятків гайдамаків, загін. Після нетривалого бою червоні знищили всіх, полонених не брали. До загону гайдамаків входили жителі довколишніх сіл, тож седнівці поховали хлопців на місцевому цвинтарі.

Все життя за непримітною могилою-пагорбом слідкував очевидець тих подій Іван Іванович Гаєвський, 1911 року народження. Перед смертю він розповів про цю таємницю місцевому досліднику Ервіну Мідену. Саме він, за сприяння громадських організацій, впорядкував місце поховання хлопців.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»



Теги:петлюрівці, свобода, Седнів, УНР, УПЦ Київського патріархату


Читайте також



Коментарі (0)
avatar