реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Рух нерухомості –СТОП!

Чернігівське міжміське Бюро технічної інвентаризації не працює! Така сенсаційна але очікувана новина облетіла фахівців із нерухомістю.
Справа в тому, що в Україні продовжується реформа БТІ, розпочата ще в лютому 2010 року. Тоді була прийнята нова редакція закону "Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", згідно з якою з 1 січня 2012 БТІ будуть позбавлені повноважень з реєстрації прав власності та користування земельними ділянками, нерухомістю, в тому числі недобудованою, а також прав на її оренду.

Реєструвати речові права будуть держреєстратори, підпорядковані Міністерству юстиції. Дані про них будуть вноситися до єдиного держреєстру прав - "Укрдержреєстр". Мін'юст також позбавить БТІ повноважень з ведення обліку безхазяйного майна, оформлення довіреності на управління нерухомістю, обмеження володіння і користування об'єктами.

Окрім того, Кабміном готується законопроект, згідно з яким, послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства, а й організації інших форм власності.Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк, передає "Комерсант-Україна".

Мета цих всіх модернізацій -- демонополізація повноважень бюро технічної інвентаризації (БТІ). "Людина буде подавати документи реєстратору, який зв'язується з виконавцями технічної інвентаризації (БТІ комунальні, приватні фірми, технічні інститути або експерт) і з'ясовує, хто може запропонувати мінімальну вартість і термін виконання послуги, після чого повідомляє результати громадянину", - повідомив міністр.

Тобто на словах все виходить досить гарно. Але це ж Україна. Тож проблеми із функціонуванням БТІ почалися на початку листопада. Зареєструвати право власності на нерухомість, для того щоб продати стало неможливо.

- «Заходьте після Нового року», - рекомендує мила дівчинка, що виглядає з-за вікна стійки. Завертає вона і жителя Чернігова на ім’я Петро (прізвище сказати відмовився). Чимало відвідувачів, які раніше розпочали процес оформлення документів або мають якісь інші менш суттєві прагнення вільно здають та отримують необхідні «бумаги». Перебуваю в БТІ ще півгодини, спостереження показує, що техніки все таки кудись виїжджають щось вимірювати. Таким чином продати квартиру до Нового року зась

Проте українці б не були українцями, якби не придумали б обходити такі от неприємності.

«Нині у виключних випадках, - розповідає один з чернігівських ріелторів, - документи можуть оформлюють «заднім числом». Якщо раніше така послуга коштувала офіційно близько 300 гривень, то зараз декілька тисяч гривень». Вірити його словам чи ні, це особиста справа кожного. Адже відомо, що всі реформи нині сущої влади успішні, хабарників міцно взяли за горло правоохоронні органи, а кришталево чесні громадяни республіки ніколи не намагаються порушити закон.

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:нерухомість, майнові права, БТІ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
За цією інформацією правоохоронні органи повинні притягувати до відповідальності чиновників-саботажників. Якщо цього не відбувається, це говорить про слабкість центральної влади. А може це суто чернігівська проблема, бо у Ніжині все як належить. Однак, треба встигнути повирішувати питання з БТІ до 1 січня, коли вступить у дію закон. Уцілому ці нововведення на часі.
avatar