реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

БТІ нарешті не буде!

Кабінет Міністрів України змінив механізм технічної інвентаризації нерухомості та дозволив з 1 січня 2013 року створювати приватні БТІ, видаючи їм відповідні ліцензії. Також буде дозволено проходити технічну інвентаризацію тільки один раз, але обов’язково, а термін процедури не має перевищувати 30 днів. Щоб уникнути завищення вартості послуг встановлюватимуться економічно обґрунтовані ціни.

Нові правила реєстрації нерухомості набувають чинності з 1 січня 2013 року. Тепер оформляти право власності, завіряти угоди та видавати довідки замість БТІ буде Державна реєстраційна служба України, яка знаходиться в структурі при Міністерстві юстиції України. З 1 січня 2013 року до Державної реєстраційної служби України перейдуть всі функції БТІ згідно закону.
Та відтепер споживачам стане легше, адже БТІ буде проводити лише первинну технічну інвентаризацію, тобто, тільки в новобудовах при їх здачі в експлуатацію. Навіть якщо житло потім продаватимуть, даруватимуть та переплановуватимуть, БТІ вже не знадобиться.

У нових правилах є можливість подавати документи за принципом єдиного вікна й технікам та чиновникам виїжджати на квартиру не потрібно.

За новими правилами, при перепродажі звірка квартири з її техпаспортом тепер вже необов’язкова, тому спілкування з чиновниками відбуватиметься рідше

З одного боку, такі нововведення полегшать людям життя, котрим доводиться місяцями топтати дорогу до БТІ. Також є сподівання, що корупція у цій сфері суттєво зменшиться. Але, з іншого боку, є ризики збільшення афер, адже, як вважають ріелтори, може знизитися контроль за угодами.

Але чи виправдає себе зміна реєстрації майнових прав в Україні покаже життя!

Максим БАГРІНЦЕВ



Теги:нерухомість, нові податки, БТІ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Очень странное изменение. Я считаю, что БТИ - необходимость, только нужно правильно организовать и без взяток. В новостройках проверка нужна, но так ли тщательно она будет проводиться? Есть, конечно, застройщики, которые доказали свою надежность: https://vchaspik.ua/ekonomika/473911-luchshie-stroitelnye-kompanii. Но платить за доп проверку инвестору не считаю нужным
avatar