реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Розплодилися плазуни!

«У селі Ушня вужі на кожному кроці! Що ж робити?», «Скільки в Чапаєвці гадюк і вужів. Скоро почнуть і люди вмирати! Треба щось робити!» Ось такі смс-повідомлення приходять у редакцію. У Чапаєвській сільраді нам розповіли, що плазунів справді побільшало, у минулих роках їх майже не зустрічали. В Ушні повідомили, що люди часто бачать вужів на кладовищі та біля ферми.

Тигрового пітона важко навіть підняти. Проте, не зважаючи на грізні розміри і назву, він не отруйний. Директор Менського зоопарку Зінаїда Максименко розповіла, що її кусали і вуж, і пітон.
– Це неотруйні змії і небезпеки здоров’ю вони не несуть, – говорить Зінаїда Сергіївна.

Постраждалих немає
За інформацією центральної районної лікарні, у цьому році постраждалих від зміїних укусів не було.

За словами лікаря-анестезіолога-реаніматолога ЦРЛ Оксани Наумової, останнього разу такі випадки траплялися два чи три роки тому. Тоді до лікарні звернулося двоє потерпілих. Їм була надана медична допомога і все обійшлося.

– Якщо вкусила гадюка треба якнайшвидше звернутися за медичною допомогою, – говорить лікар. – Доки прибудуть медики бажано видавити з місця укусу заражену кров. До речі, на уражену кінцівку в жодному разі не можна накладати джгут.

Люблять хащі
За словами директора Менського зоопарку Зінаїди Максименко, вужі – абсолютно безпечні плазуни. До того ж, вони не кусаються, якщо їх не чіпати.

А побільшало їх цьогоріч завдяки сприятливим умовам.

– Зараз спекотно, а це сприяє розмноженню вужів. Багато мишей, а отже і корму. До того ж, у селах чимало запустілих господарств, для вужів це найкращі місця проживання.

Прикидається мертвим
У Інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» написано, що вуж не становить загрози для людини, на відміну від гадюки звичайної, яка теж водиться у наших краях.

Вуж не агресивний. Побачивши людину, він втікає. Пійманий вуж спочатку активно захищається: сичить і викидає голову вперед, що має налякати ворога. Якщо ж це не допомогло, він вивергає недавно з’їдену їжу та прикидається мертвим.

Буде вам щастя
У Інтернеті досить багато питань на тему, що робити, якщо на дачі завівся вуж. Деякі користувачі «павутини» радять… радіти такому сусіду. Адже ці плазуни поїдають мишей та інших гризунів. А коли їжа закінчується – повзуть геть. Окрім гризунів, вужі харчуються жабами і рибою. Ворогами вужів є лелеки, хижі птахи і деякі ссавці, наприклад, їжаки.

До речі, в українській міфології вуж є символом багатства, щастя, які він приносить дому, де живе і розмножується.

Сергій Лавський. Фото автора

www. Наше слово




Теги:вуж, Гадюка, пітон, Менський зоопарк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar