реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Розарій Валентини Рустамової

Якщо запитати в когось із менян «Чи є в вашому місті розарій?» — одні задумаються і не зможуть пояснити, що це таке, а інші — назвуть людину, яка закохана у троянди. Це Валентина Петрівна Рустамова. Ця дивовижна жінка має багато захоплень і талантів, але найбільше її хобі — квіти, переважно троянди.

Земний рай

Якщо Ви потрапите на подвір’я пані Валентини в час цвітіння цих квітів (а цвітуть вони з весни до морозів), будете вражені розмаїттям кольорів та видів. Виникає відчуття, що потрапили в рай на землі. Навколо будинку, приблизно на двох сотках землі, — все у трояндах. А їх більше ста кущів і близько 40 видів. Валентина Петрівна дуже добре знається в цій справі.

«Ось ґрунтопокривна троянда, що стелеться по землі, створюючи гарний природний килим, прикрашений квітами. Цей сорт має високу зимостійкість і унікальний своїм тривалим цвітінням, аж до перших заморозків. А це — бордюрна — виростає до 40 – 50 сантиметрів заввишки. Росте вона ярусами, які зацвітають по черзі. Квіти дрібні (міні-троянди), але дуже рясні, і цвітуть вони довго. А оце чайно-гібридна троянда», — підводить мене господиня до куща з великими біло-жовто-рожевими квітами. — Це саме та квітка, яка асоціюється зі словом «троянда», має вишукану форму з високою серединкою й відігнутими пелюстками. Їй немає рівних за популярністю у світі! Виведено аж десять тисяч сортів! Правда, поширення одержали лише 200, проте і це немало.

Ось плетисті троянди — самі бачите, як вони гарно плетуться. Це квіти багаторазового цвітіння, квітнуть до самих морозів.
У природі існує безліч плетистих видів. У саду їх використовують як живу огорожу, для прикраси альтанок, арок або стін будинку. (Плетистими ботаніки називають усі троянди, які утворюють довгі плетеподібні пагони — авт). Ці троянди мають повзучі або пониклі стебла, котрі потребують опори, здатні підніматися на значну висоту — до 5 – 6 метрів. Є ще довгоплетені троянди одно- та багаторазового цвітіння, які досягають заввишки до трьох метрів і більше.

А це — паркова троянда, дуже пахуча, теж цвіте до самих морозів. Вона не потребує опори. Та й на зиму не треба вкривати. Паркова троянда — це окультивована шипшина — невибаглива, дуже добре розростається, навіть без додаткового догляду, тому її часто висаджують у зонах міського відпочинку. Вона має яскраві великі квітки, завдяки чому привертає до себе нашу увагу.

А ось штамбова троянда — красиве дерево. Ніжка в неї висока, а віти з квітами звисають, як у верби. Розкішні крона з рівномірно розташованими бутонами, цвітуть частіше, яскравіше, ніж звичайні кущі троянд. Штамбова троянда перетворюється на квітуче дерево з весни до осені. У мене є два її види — штамбова плакуча і штамбова чайно-гібридна».

А ще я побачила диво-кущ, де на одному стеблі цвітуть одночасно білі й рожеві троянди.

Віра МАГУЛА
Скорочено. Повністю читайте в газеті "Сіверщина" за 28 червня



Теги:Троянди, мена, Захоплення, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar