реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Російський диверсант чи радянський нездара?

Деструктивна діяльність міністра оборони Тарана стала очевидною ще восени минулого року, коли міністр підписав горезвісний наказ №330, який забороняв українським воїнам вести вогонь у відповідь.

Але цим не обмежилося. За півтора року «роботи» Тарана кількість проблем в армії стала критичною.

1⃣ Повністю провалено Державне оборонне замовлення на 2020 і 2021 рік. Гроші на армію були виділені, але розпорядитися ними не змогли. Таран не зміг забезпечити ефективну комунікацію з Мінстратегпромом – а без цього неможливо забезпечити комплектування армії зброєю та технікою.

2⃣ Більшість часу на своїй посаді Таран провів у глибокому особистому конфлікті з начальником Генштабу Хомчаком – причиною стали конфлікти за повноваження та поділ корупційних схем. М'яко кажучи, це було шоком для наших західних партнерів.

3⃣ Таран зупинив реформу харчування в армії, віддавши 85% харчових підрядів в руки одного монополіста - компанії «Вiйськсервіс-Волонтер». Тендерні махінації, знищення конкуренції та завищені ціни на продукти знову стали нормою.

4⃣ Цього року Таран допустив кричущу ситуацію, коли в жовтні заборгованість перед військовими складала 2,3 млрд грн. Військовослужбовцям повністю зупинили виплати бойових та коштів на оздоровлення.

5⃣ Про підвищення наступного року зарплат військовослужбовцям мова також не іде – як не було її у попередні два роки. Тож шалений відтік кадрів із ЗСУ зрозумілий – 65 % військових звільняються після свого першого контракту. Масово звільняються й офіцери, які присвятили все своє життя службі в армії.

6⃣ В армії процвітає непрозора система отримання службового житла та є значні складнощі при отриманні коштів за "піднайом" житла. Службове житло постійно виводиться поза фонд, який належить МОУ. З 1,2 млрд грн, передбачених на квартирне забезпечення, за перші пів року витрачено тільки 200 млн грн. Програми іпотечного кредитування та лізингу теж не запущені.

7⃣ Армія вкрай забюрократизована, цифровізація відбувається на словах. Командир взводу в зоні ООС до останнього часу заповнював 13 журналів, схем, таблиць і низку формалізованих документів. Командний склад приділяє паперовій роботі до 90% службового часу, ресурсу на бойову підготовку та особовий склад практично не залишається.

8⃣ ЗСУ відчуває критичний брак боєприпасів. Забезпеченість ракетами для комплексу "Корсар" становить 10% від потреби, ракетами "Стугна-П" - 50% від потреби. Є значний дефіцит для систем 152-мм гармати-гаубиці 2А36 "Гіацинт", Д-20, 100-мм протитанкової гармати МТ-12, пострілів ВОГ, протитанкових та протипіхотних мін...

9⃣ Практично зупинена розробка нових видів озброєння, ракетна програма топчеться на місці. Комплекс протикорабельних крилатих ракет "Нептун", який мав би убезпечити країну з моря, був включений до ДОЗ-2021 рік в обсязі, що не відповідає мінімальним потребам розгортання - було замовлено тільки один дивізіон проти запланованих трьох. Також обмежене державне замовлення РЗСВ "Вільха.

І наостанок. Таран повність провалив комунікацію з Кабміном та Радою. За перший рік роботи МОУ під керівництвом Тарана не направило до Верховної Ради жодного законопроекту, задовольнившись технічними змінами. Також провалена і робота з міжнародними партнерами, які взагалі не розуміли, що цей радянський генерал робить на такій відповідальній посаді.

І це далеко не всі проблеми ЗСУ.
За підсумками діяльності Андрія Тарана можна сміливо представляти на звання «Герой Российской Федерации».
Але найгірше, що за руйнацію ЗСУ спокійно спостерігав Президент Зеленський.
Боляче, бо з 2014 , коли все суспільство разом з Петро Порошенко, урядом , парламентом відновлювали нашу Армію, Зеленський після обрання президентом втратив майже 3 роки .

Тож хочу щиро побажати успіхів новому міністру оборони, якого має обрати сьогодні парламент.
Олексію Резнікову доведеться важко. Міноборони у нинішньому вигляді потрібно повністю розібрати і зібрати заново, відсікаючи зайвих людей, посади й знищуючи на кореню корупційні схеми, які окутали МОУ.

Марія ІОНОВА



Теги:Марія Іонова, Мо, Українська армія, гібридна війна, команда ЗЕ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar