реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Росія невдовзі вимагатиме з України оплати за перебування її ЧФ в Україні?!

Цинізму російської влади щодо ЧФ РФ немає меж. РФ вимагає від України провести капітальний ремонт більше 2 тис будівель з 4,5 тис, орендованих російським флотом, а також надати йому податкові преференції на 10-15 млн. доларів. Росіяни наголошують, що це відповідає угодам щодо базування ЧФ РФ у Криму.
Сказати, що це нахабство – це нічого не сказати. Традиція таких стосунків сформувалася на початках незалежності. На порушення всіх міжнародних норм, Росія забрала собі у власність ЧФ РФ, який на 100% належав нам, бо перебував у територіальних водах України в момент проголошення незалежності. За увесь час з 1991 року Росія фактично не заплатила жодної копійки за оренду бази для ЧФ РФ у Криму, ігноруючи будь-яку міжнародну практику. "Тіньові домовленості" щодо перебування ЧФ РФ у Криму обернулися проти України. В 1992-1997 роках, під час переговорів щодо розподілу флоту та умов базування російської частини, Кремль переконав українське керівництво не вимагати з ЧФ РФ плату за оренду, бо, мовляв, Україна теж не купує російський газ за світовими цінами. І це попри той факт, що Україна з лихвою оплатила "візантійську" політику Кремля, – в обмін на "дешевий" газ ми віддали Росії третій у світі ядерний потенціал, українську частку активів СРСР включно з заощадженнями громадян в Ощадбанку СРСР, собі на збиток погодились на занижені в 4-5 разів тарифи на транспортування російського газу в ЄС тощо.


2009 року Росія зруйнувала негласну умову щодо безоплатного базування ЧФ РФ у Криму, – підвищила ціну газу для України до найвищого у Європі рівня. То нині ніщо не стримує і нас від переходу до міжнародної практики орендування військових баз, тим більше, що це передбачено і базовою угодою 1997 р. про умови базування флоту на нашій території.
По аналогії з іншими країнами, Україна має можливості вимагати за такого роду послуги 10 млрд. доларів щорічної плати – за землю, будівлі, об'єкти інфраструктури тощо.

Перехід на міжнародну практику розрахунків за військові бази дозволятиме Україні безболісно купувати російський газ навіть за нинішніми здирницькими цінами. При цьому, перебування ЧФ РФ у Криму дотуватиме не центральний та кримський бюджети України, а сама Росія, як це відбувається в інших країнах. Нині Крим зазнає величезних втрат, бо не може реалізувати на повну потужність свій туристичний потенціал, зазнає збитків через екологічне забруднення бухти, де розміщений ЧФ РФ тощо. Всі ці проблеми Росія ігнорує, – мовляв, молодший брат має бути щасливим через нагоду прислужитися – старшому.
Вочевидь, якщо і надалі влада буде ігнорувати національні інтереси, то Росія невдовзі поставить питання про те, щоб Україна платила їй за перебування ЧФ РФ на українській території!

Юрий Костенко,
голова Української народної партії








Коментарі (1)
avatar
1
А яка могла би бути реакція Росії, якби українська влада прислухалась і почала робити те, що пропонує Юрій Іванович?
avatar