реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Росія може вивести частину військ через розгром у Малі

Група "Вагнера" нещодавно зазнала серйозних втрат у Малі. У зв'язку з цим Кремлю потрібна масштабна заміна бойовиків в Африці військовослужбовцями Африканського корпусу Міноборони РФ, частина корпусу якого нещодавно була перекинута до Харківської області для підтримки наступальних дій окупантів. Про це йдеться у звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики помітили, що одразу кілька відомих критично налаштованих російських військових блогерів стверджують, що Міноборони РФ зловтішається через втрати "вагнерівців", і припускають, що російське військове керівництво використовує цей інцидент як привід для припинення розгортання бойовиків Вагнера у Сахелі та повної їх заміни підрозділами Африканського корпусу МО.

Деякі російські блогери цитували невстановлене джерело в адміністрації Путіна про те, що особовий склад Африканського корпусу замінить війська Вагнера у всій "Сахельській трійці" (Малі, Буркіна-Фасо та Нігер).

Аналітики ISW припускають, що Африканському корпусу, ймовірно, не вистачає поточних можливостей, щоб належним чином замінити Групу "Вагнера", зокрема в Малі, оскільки елементи корпусу були нещодавно розгорнуті в Україні для участі у наступальних зусиллях на півночі Харківської області.

"Масштабна заміна "Вагнера" після таких втрат, як завдані під час недавньої засідки, ймовірно, призведе до передислокації деяких бійців Африканського корпусу в Малі подалі від лінії фронту в Україні, і російське військове командування, ймовірно, не розглядає повну заміну «Вагнера» на Малі чи десь у Сахелі як пріоритетне завдання на даний момент", - йдеться у звіті ISW.

Африканський корпус РФ: що про нього відомо

"Африканський корпус" — збройне військове формування, створене з вихідців з країн Африки та колишніх учасників ПВК "Вагнер" у грудні 2023 року. Воно повністю підконтрольне Міністерству оборони Росії та перебуває під керівництвом заступника міністра оборони Юнус-Бека Євкурова.

Підрозділи формування були розгорнуті в Сирії, Лівії, Буркіна-Фасо, Нігері та Малі, які є стратегічною зоною військових та економічних інтересів Москви. Набір до формування здійснюється і на території Російської Федерації: основною базою підготовки підрозділу визначено військовий полігон "Молькіно" в Краснодарському краї.

Москва скористалася дестабілізацією в Західній Африці, спричиненою військовими переворотами та ісламістськими повстаннями в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, посиленими народним невдоволенням колишньої колоніальної держави Францією та очевидним втручанням Заходу, писав Bloomberg у січні.

Очікується, що разом з підтримкою режимів “Африканський корпус” збереже фокус Вагнера на видобутку сировинних ресурсів для фінансування війни в Україні

Юлія СКОРИК, Експрес

Колаж 24 каналу



Теги:Африканський корпус, група Вагнера, Україна - Малі, широка війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar