реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Роману Шухевичу - звання "праведника світу"!

група "Intermarium" у Фейсбуці виступила з ініціативою вимагати у ізраїльтян присвоєння генералу Роману Шухевичу та його дружині Наталії Шухевич звання «Праведника світу». Подружжя Шухевич врятувало єврейську дівчину під час Другої світової війни. Натомість ізраільський посол невдоволений встановленням пам'ятника Роману Шухевичу в Івано-Франківську, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

3 червня посол Польщі Бартош Ціхоцький та посол Ізраїлю Джоел Ліон написали листа міському голові Івано-Франківська Руслану Марцінківу, у якому засуджують встановлення пам'ятника головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу в місті, а також те, що мер у своїй промові назвав Шухевича "великою особистістю" у присутності школярів.

5 червня група "Intermarium" у Фейсбуці написала відповідь дипломатам, яка полягає в ініціюванні офіційної вимоги України в присвоєнні генералу Роману Шухевичу та його дружині Наталії Шухевич звання «Праведника світу», що надається ізраїльським музеєм Яд ва-Шем тим, хто врятував бодай одного єврея в часи Другої світової війни.

"Роман та Наталія Шухевичі, ризикуючи життям, переховували в себе єврейську дівчинку Ірину Райхенберг, робили їй підробні документи з українським прізвищем, а пізніше забезпечували її перебування в сиротинці при жіночому греко-католицькому монастирі. На відміну від великої кількості тих, хто переслідував виключно меркантильні цілі, рятуючи євреїв, Роман Шухевич та його дружина Наталія не мали з цього ніякого зиску: ані матеріального, ані будь-якого іншого. Ірина Райхенберг померла в Києві в 2007 році, — йдеться в пропозиції групи "Intermarium". — Серед «Праведників світу» є навіть офіцери Вермахту. Що заважає надати це звання людині, яка боролася за незалежність України і врятувала єврейську дівчинку? Нічого, окрім більшовистської пропаганди, якою до сих пір засмічені голови людей в різних країнах світу. В тому числі й в Ізраїлі".

Група нагадує, що Яд ва-Шем так і не зміг надати жодних документів, які підтверджували б причетність Романа Шухевича до єврейських погромів. "Бо їх немає. Ані документів, ані причетності. Натомість порятунок Ірини Райхенберг є незаперечним фактом. Її син все ще живий – нехай пан посол звернеться до нього за подробицями", — зазначається в дописі і додається, що Ізраїль досі не визнав Голодомор геноцидом українського народу, так само, як не визнав геноцид вірмен 1915 року.

Слід зазначити, що попри невдоволення з боку ізраїльських кіл шанобливим ставленням івано-франківців до Бандери і Шухевича, такі національні герої Ізраїлю як Бегін, Штерн, Ахімеїр, Жаботинський, Разіель і т.п. були сучасниками Бандери і Шухевича та провадили таку ж військово-терористичну і підпільну діяльність проти поневолювачів свого народу (англійців та арабів), боролися за інтегральний сіонізм і створення єврейської держави; деякі з них захоплювалися політичною діяльністю Гітлера у Європі, брали за взірець фашистську модель суспільного ладу. В Ізраїлі їм встановлені пам'ятні знаки, їхніми іменами названі вулиці.



Теги:антисемітизм, єврейські погроми, Яд- Вашем, УПА, праведники світу, Роман Шухевич


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Слишком мало информации ,это факт. Когда историки начнут сильные факты приводит? Чтоб ватаны горели.
https://spcs.me/pictures/user/starik982/list/istorija/boi/upa-15183380/?Link_id=34153 dry
avatar