реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Рекордно мало випускників

27 травня у школах звучав останній дзвоник. Традиційна святкова лінійка, слова вчителів про початок дорослого життя, незабутня мить прощання зі школою. Та не всі школи цього року випускають 11 клас.

Із понад 30 закладів Чернігова лише в 10 були одинадцятикласники. Загалом випускників цього року рекордно мало: 5388 — по області й 616 — по місту (у 2010-му на Чернігівщині було 9332 випускники, в місті — понад 2000). Це пов’язано з колишніми спробами перейти на 12-річну систему освіти: у школах, де після третього переходили одразу в п’ятий клас, ввели четвертий, тож частина дітей закінчить школу на рік пізніше. Такі умови могли б бути вигідними для випускників через менший конкурс на держзамовлення у вищі навчальні заклади. Але в Міносвіти ще на початку навчального року почали говорити про те, щоб скоротити кількість безкоштовних місць у ВНЗ. А взимку назвали навіть цифру запланованого скорочення — 42%, тобто майже вдвічі.

«Вищі навчальні заклади недоберуть встановлені ліцензійні обсяги, — сказав заступник голови парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький ще в листопаді 2010 року. — Буде суттєво скорочено держзамовлення — воно буде пропорційно кількості випускників. Найбільша проблема — жорстка конкуренція за студентів-контрактників. Їх буде дуже мало, але ж це гроші, за які живе вуз».

Цікаво, чи збільшать наступного року обсяги держзамовлення «пропорційно кількості випускників»? Адже абітурієнтів буде в рази більше. У будь-якому разі вищі навчальні заклади цього року конкуруватимуть за кожного випускника. Особливо за студентів-контрактників, бо вони вишам платять за навчання. Це дозволяє сплачувати комунальні послуги, робити ремонт приміщень, аудиторій, гуртожитків, купувати книги для бібліотек, устаткування для лабораторій. Держава оплачує лише комунальні платежі (частково), стипендії студентам та зарплату викладачам. У деяких вузах у зв’язку з імовірним недобором студентів уже планують скорочення викладачів.

Але це все попереду, а на святі останнього дзвоника учнів вітали вчителі та батьки. До вечора по місту гуляли випускниці в шкільних формах, щоправда, значно коротших, ніж ті, що носили їхні батьки.

Вікторія ГАВРИК



Теги:останній дзвоник, держзамовлення, випускники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar