реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Талановита молодь Ніжину потрібна. Закордон хай обходиться...

Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» започаткувала проведення зустріч-презентацій з обдарованою молоддю міста.

Акція направлена на те, щоб талановита молодь не «розпорошувалася» по всій країні та за її межами у пошуках кращого життя, а залишалася, після отримання спеціальності, у Ніжині. Адже саме талановита, розумна молодь підніме професійний і культурний рівень міста і створюватиме нові робочі місця.

27 травня 2015 року Асоціація провела зустріч з обдарованими випускниками (медалістами, переможцями олімпіад, МАНу) ніжинських обласного і міського ліцеїв при НДУ ім. М. Гоголя. Були присутніми 18 випускників, а від асоціації - керівники підприємств Анатолій Литвин, Микола Шкурко, Анатолій Тесленко, виконавчий директор Асоціації Сергій Ільющенко.

Учасники Асоціації презентували підприємства, що входять до Асоціації «ОПН», зокрема : ТОВ ПВКФ «Сяйво», ТОВ «Ніжинський хлібобулочний комбінат», ТОВ «Фірма «ЛАКС», ПП «ГРІВАС», ТОВ «Гідромакс-інжиніринг», ТОВ «Творець», розповіли про можливість проходження навчальних практик та подальшого працевлаштування. Також повідомили про можливість надання допомоги асоціації молодим підприємцям.

Микола Шкурко зазначив, що у Ніжині є серйозна проблема з кадровими ресурсами. Рідне місто має потребу у здібних керівниках, працівниках, як у комерційних структурах, так і на державних посадах і що пристойну зарплатню можна і треба заробляти не тільки у Києві, а й у Ніжині.

8 червня Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» провела зустріч-презентацію з обдарованими випускниками і старшокласниками шкіл Ніжинського району.

Були присутні 20 дітей, учителі, представники районного відділу освіти на чолі із завідуючою Лесею В’ячеславівною Лозовою, голова Ніжинської районної ради Олег Віталійович Бузун, перший заступник голови Ніжинської райдержадміністрації Сергій Анатолійович Батрак. Приймаючою стороною у великій залі кафе «Золотий ключик» була Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» в особі її представників Анатолія Миколайовича Литвина, Миколи Пантелійовича Шкурка, виконавчого директора Асоціації Сергія Вікторовича Ільющенка.

Олег Бузун і Сергій Батрак вручили найкращим випускникам нагороди за досягнення у навчанні й науковій роботі.

Перед випускниками виступили Микола Шкурко і Анатолій Литвин. Вони розповіли про дефіцитні професії у Ніжині, надали об’єктивну інформацію про попит на ринку праці. Було презентовано підприємства Асоціації та запрошено випускників до майбутньої співпраці (проходження навчальних практик і подальшого працевлаштування). Також повідомлялося про можливість надання допомоги від Асоціації молодим підприємцям.

Випускникам було корисно отримати об’єктивну інформацію про попит на ринку праці та дізнатися про те, на що більше звертають увагу роботодавці під час прийняття на роботу молодих фахівців.

Підприємці і вчителі ще раз пересвідчилися, що у державі не існує замкнутого циклу підготовки фахівців не тільки для комерційних структур, а й для системи державного управління та соціальної сфери. У цій справі служба зайнятості, і тут не виключення Ніжинський центр зайнятості, зайняла обособлену позицію. З одного боку вчителі ні морально, ні матеріально не заохочуються державою (нема коштів), а економіка не може адекватно наповнювати бюджет коштами, бо не може задовольнити потребу в кваліфікованих кадрах. Виходить, що середня ланка освіти працює на показник, тобто стільки-то випущено медалістів, переможців олімпіад, а куди далі підуть обдаровані діти і чи повернуться вони у рідні місця після закінчення вишу, здається, нікого не цікавить.

От і виходить на практиці, що район втрачає інтелектуальний потенціал, часто на користь столиці чи закордону, а бізнес, витрачаючи кошти на бюджетне фінансування освіти, ніяким чином не впливає на зміну ситуації. Очевидно, потреба є у складенні балансу трудових ресурсів, скажімо такий баланс повинен би складатися для Ніжина і району, щоб можна було визначитися з перспективою забезпечення трудовими ресурсами краю, потребою у залученні спеціалістів зі сторони чи навпаки у передачі спеціалістів на сторону. У цілому такий баланс повинен складатися для всієї країни, адже у підсумку ми вийдемо на демографічні показники.

На сьогодні демографічна ситуація негативна, до того ж існує відтік здібних кадрів, то яким чином ми збираємося підняти економіку, не навівши порядок у сфері плекання підростаючого покоління і залучення його до продуктивної діяльності?

Уся ця проблематика спонукає Асоціацію «Об’єднання підприємств Ніжинщини» звернутися за рекомендаціями до науковців, а також спеціалістів у галузі трудових ресурсів і працевлаштування.Виглядає так, що наступних круглий стіл бізнесу і влади має бути присв’ячений саме цій проблематиці.

По завершенню ділової частини зустрічі-презентації науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею Віктор Миколайович Ємельянов провів екскурсію біля Спасо-Преображенської церкви про купецькі й промислові традиції Ніжина.



Теги:працевлаштування, Продаем мини-игры, Ніжин, випускники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar