реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Реформи біля кордону

Навіть у дрібних селах, де хат із півсотні, мешканці побачили, що позитивні зміни торкнулися і їх.

Як ті високорослі привабні волошки і ромашки виділяються у лузі, так і в Сновську добре відремонтовані і художньо оформлені дитсадочки, школи, Будинки культури милують око. І це — завдяки продуманим і добре спланованим діям реформи децентралізації.

Сновська громада з перших років утворення докладала зусиль, щоб її бюджет наповнювався. Тож довелося до провідних відділів відшукати кращих фахівців, працювати нерозривно з головними бюджетоформуючими підприємствами. А це «Сновський завод продтоварів», Сновська дистанційна колія Південно-Західної залізниці, ТОВ «Яна», «Астра» тощо. Наполеглива праця з наповнення бюджету територіальної громади дала позитивні результати. Так, у 2017-му свої бюджетні кошти становили 64,3 млн грн, у 2018-му — 76,7, у 2019-му — 97, а торік — 105,4 млн грн. Майже три роки поспіль держава надавала вагомі субвенції на розвиток інфраструктури і соціально-економічної сфери. У цей період дохідна частина з державною підтримкою (загальний бюджет) в середньому за рік разом становила 174 мільйони гривень.

Район зберегли, мети досягли

«Першочергово ми планували зберегти район у його колишніх територіальних межах. І це вдалося: до оновленої громади добровільно увійшли всі населені пункти району. Хоча чулися і голоси зневіри, що «нічого видимого не станеться, як і в радянські часи. Ми це бачили...» Не по їхньому пішло. Вагома фінансова підтримка держави у перші роки додала нам упевненості у роботі, — каже голова Сновської територіальної громади Олександр Медведьов (на знімку). — Раніше ж і фахівці нашого колишнього Сновського району, а саме з інфраструктури і соціально-економічного розвитку, думали, що ми дуже віддалений регіон, і на нього не звертатимуть уваги. І вони теж помилялися. Реформа з децентралізації зробила позитивний поштовх, надала свободу. Нові ідеї і низка проектів у нас з’явилися зі зміцнення культурних, освітніх закладів, ремонту доріг... Так, десятиліттями капітально не ремонтувався Будинок культури у великому селі Петрівка. Багатенько років жителі його просили допомоги. Ми не задобрювали обіцянками. На капітальний ремонт спрямували кілька мільйонів коштів. За словами жителів села, заклад культури будівельники-ремонтники перетворили на букет квітів. І нині все — всередині приміщення і зовні — приваблює. Все тут впорядковано, взимку тепло».

Ех, дороги, школи, авто

У перші ж роки у Сновську капітально відремонтували центральну площу та частково під’їзні дороги до неї. Подібних змін потребували більші села — Рогізки, Кучинівка, де на двох вулицях уперше за десятки минулих років проклали суцільний асфальт відповідно 800 метрів і 1,2 кілометра. У Старих і Нових Боровичах здійснювали ямковий ремонт автошляхів. Голова громади Олександр Медведьов каже, що дороги сіл потребують додаткових коштів і в наступні роки їх туди спрямовуватимуть. Ще він повідомив, що чималу увагу приділяли школам, сільським книгозбірням. Жодну бібліотеку не скорочено. Щороку купували по автобусу для підвозу учнів. Новеньких мають шість. Окремо придбали мобільну «маршрутку», як кажуть у народі. І використовують її для підвозу учнів на спортивні змагання, конкурси. На опорні і головні освітні заклади, зокрема і гімназію, спрямували понад двадцять мільйонів гривень. Встановили енергозберігаючі вікна, двері, зробили утеплення...

Спорт — це радість

І такі приємні емоції майже постійно дарують юні хлопці та дівчата. А це — борці, боксери, легкоатлети, кікбоксери. І це радість для територіальної громади. Причому її дарують перспективні спортсмени і на тренуваннях, і повертаючись зі змагань. Так, юні футболісти Сновська утримують першість в області і захистили честь Сіверщини в Україні. Гарні результати мають борці, які виступали на всеукраїнських і міжнародних чемпіонатах. Майже ніколи не підводили добре підготовлені фізично кікбоксери, які виступають на обласному, всеукраїнському рівнях, повертаються з перемогами. Тож у громаді високо оцінюють роботу дитячо-юнацької спортивної школи. Періодично спрямовують кошти на створення зразкових умов: утеплено приміщення спортивної школи, замінено на енергозберігаючі вікна, відремонтовано туалетні кімнати, роздягальні. Стадіон для занять теж у доброму стані. Капітально ремонтується унікальна гімнастична зала, в якій у попередні роки займалися не тільки місцеві спортсмени, а й з сусідніх областей. З роками багато чого зістарилося, а тому поновили інвентар. І в останні роки сновські гімнасти саме тут зустрічаються зі спортсменами з Фастова, Києва, Житомира, Сум. Тобто, проводять міжобласні змагання, займають високі призові місця.

«Добре» і «Карітас» не обійшли нас

У громаді розуміють: щоб розвиватися, потрібні додаткові кошти. А отже, фахівці працюють над їх залученням. Пишуть проекти і подають заявки на участь у різноманітних всеукраїнських, міжнародних конкурсах. Коротко розповідають ґрантодавцям, що є віддаленою громадою, яка намагається її розбудувати, підтримує різноманітні ініціативи молоді, літніх людей, людей з інвалідністю. Начальник з організаційної роботи та зв’язків з громадськістю Наталія Смоляк повідомила, що з проектом «Кімната успіху» зверталися до Міжнародного благодійного фонду «Карітас», який надав 20 тисяч гривень. Облаштували приміщення для дітей з обмеженими фізичними можливостями. На кошти ґранту придбали прилади та інвентар для фізичних вправ. Діти займаються, дуже задоволені. Фінансування на конкурсній основі отримали від польського Фонду малих проектів. Кошти спрямували на простір «Здорове довголіття», де збираються пенсійного віку жінки і чоловіки. Займаються на тренажерах, навчаються комп’ютерній грамотності. А тепер громада ремонтує приміщення, де запрацює молодіжний простір, а кошти за проектом на конкурсній основі для закупівлі оргтехніки, меблів надійдуть від закордонної організації програми «Добре». У різних відділах громади я почув, що фахівці мають півсотні ідей, які планують втілити у життя. Майже два десятки із них уже перетворили на проекти...

А ваш гідропарк — як квіточка

Менше року тому до Григорія у Сновськ приїздив товариш, поет Михайло Холоднов з Новгородської області Росії. У далекі сімдесяті разом проходили армійську службу на Далекому Сході. Раз на сім—десять років зустрічаються, спілкуються. Тож пройшлися містом, посиділи у кав’ярні. Побували у міському гідропарку, яким Михайло був приємно вражений. Сказав, йому доводиться частенько їздити по великій Новгородській області, бувати у райцентрах. А там — глушина, дороги ямкуваті, зелені зони захаращені, і навіть у великих селах парки зарослі бур’янами, перетворилися на звалища непотребу. А ваш гідропарк — як квіточка: гарненько, є освітлення, дитячі майданчики, все упорядковано. Тут відпочивають родинами.

Тоді ж Григорій і розповів, що гідропарк належно оцінюють містяни і гості Сновська, бо помічають позитивне. А також повідомив, що в Україні триває реформа децентралізації. І майже у кожному меншому і більшому регіоні відбуваються приємні зміни. Нові територіальні громади створені, яким надали свободи для дій і розвитку. Держава під проекти виділяє додаткові кошти на соціально-економічні перебудови. Краще став наповнюватися бюджет громад. А отже, реформа допомогла більше фінансів спрямовувати і на зелені зони міста, зокрема — гідропарк. Сказав Григорій і про те, що у цьому парку територія величенька. Є тут невеличкі проблемні місця, але й їх планується благоустроїти у найближчі роки. Григорій родом з Рогізок. Тож спочатку армійського товариша повіз у Чернігів. А там повів відпочинковими зеленими зонами древнього міста. Нічого не коментував. Михайло був у захваті «північною столицею України», відмінним благоустроєм, перебудовою... І тоді товариш пояснив, що в цьому теж допомагає реформа, її додаткові кошти. І ті ідеальні дороги з твердим покриттям від Сновська до Чернігова і в його селі Рогізки — теж прагнення до позитивних змін і їх сила.

Михайлівка у чотири хати — знана

У перший рік створення Сновської об’єднаної тергромади її фахівці вивчали проблеми, які потрібно першочергово розв’язати. Жителі сіл казали, що потрібно вуличне освітлення, ремонт доріг. Інші наболілі питання називалися, яких було до півдесятка. Щоб село ожило, невідкладно взялися за вирішення тих проблем, які, за словами жителів населених пунктів, їх «добивали десятиліттями». «Ми оперативно підготували проекти на вуличне освітлення, яких на першому етапі мали сім, а потім чисельно збільшували. За перші роки існування ОТГ, — каже голова Сновської територіальної громади Олександр Медведьов, — освітлення почало діяти на вулицях Суничного, Гірська, Низківки, Хотуничів, Рогізок, Кучинівки, ще у півдесятка населених пунктів. До нас зверталися люди і з невеличких сіл, де до півсотні, трохи більше сотні осіб і навіть дрібніших сіл. І тепер менші населені пункти Займище, Заріччя, Єліне, Клюси та інші мають гарне освітлення. Реалізація проектів у цьому напрямі виконана на сьогодні майже на 90 відсотків. У цьому році жоден малий населений пункт не залишиться без освітлення, тобто задумане продовжується. Жителі з колишніх сільських громад, яких було кілька десятків у колишньому Сновському районі, кажуть, що такі проекти їм були б не до снаги, коштів не вистачало б. Навіть дрібне село Михайлівку ми не обійшли, де чотири сільські двори. Тут чотири енергозберігаючі ліхтарі, як заплановано у проекті. І гостя з Києва Марія Гукіна, яка тут народилися, недовгий час проживала, тепер заїздила до сільчан, сказала, «що дрібненьке село, маючи таке освітлення, стало знане. Чула, що планують навіть виїзди бібліотекарів до Михайлівки, інших дрібних сіл, які пропонуватимуть літературу для читання». Тож люди навіть віддалених і маленьких сіл відчули, що реформа децентралізації торкнулися їх позитивними змінами. Тільки на початковому етапі, за перші три роки дії ОТГ, реалізовано 50 проектів вуличного освітлення.

Віктор БОЖОК, "Голос України"



Теги:децентралізація, Сновська громада, Віктор Божок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar