реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Реформа медицини: дратувати не можна

В останні місяці жителі області не на жарт стурбовані намірами влади провести реформи в системі охорони здоров*я. Навчені гірким досвідом перемін у податковій і пенсійній системах, поліщуки нічого доброго не чекають від наміру корінним чином поліпшити медичне обслуговування населення.
Головні лікарі центральних райлікарень, як уміють, заспокоюють жителів районів, розповідають про необхідність корінних змін у галузі. Мовляв, реформи спрямовані аж ніяк не на погіршення охорони здоров’я: навпаки, мудра й дбайлива влада робить і робитиме все для того, аби можна було краще лікувати хворих, щоб продовжувати їхнє життя, щоб комфортнішим ставало перебування у стаціонарних лікувальних закладах. Переваг і необхідності реформ можна назвати безліч.

Недаремно ж, мабуть, торік велику групу лікарів області звозили на екскурсію по країнах Європи. Побачивши тамтешнє життя, наші медики були дуже вражені й зробили висновок, що Україна відстала навіть від країн колишнього соцтабору років на двадцять, а може й назавжди. Отож, треба наздоганяти. Але як? Хоча б розширенням послуг сімейних лікарів. От вони краще знатимуть чим людина хворіє і як лікувати того чи іншого пацієнта. А в центрах госпітальних округів, створення яких планується на базі найкращих райлікарень, на значно вищому рівні, ніж тепер, не треба буде перевантажувати обласну лікарню. Зрозуміло, що жителі районів, де ці округи будуть створені, будуть у вигіднішій ситуації. А інші, при нашому транспортному сполученні, при убогому харчуванні хворих отримають масу незручностей.

Крім того, така оптимізація у районах найімовірніше зачепить кадри медпрацівників. Правда, лікарям тут боятися нічого: у кожному районі десятки вакансій фахівців з вищою медичною освітою. Не хочуть випускники медичних вузів їхати до райцентрів, бо житло для медиків десятиліттями ніхто не будує і не виділяє. Немає надії й на те, що з впровадженням медичної реформи розпочнеться виділення квартир молодим спеціалістам у центрах госпітальних округів. Зате не кращі часи чекають середній медперсонал. Чи не тому найбільше стурбовані ходом реформи фельдшери та медсестри?

А тим часом, українські ЗМІ поширили дивну інформацію: у пілотних регіонах України (де в першу чергу буде проходити реформування) загальмували проведення медичних реформ. На думку експертів, це пов’язано з небажанням влади дратувати людей перед виборами. Що ж то за реформи такі в державі, що вони не настрою та впевненості людям додають, а тільки дратують їх?

Валерій МАГУЛА



Теги:реформа, сільська медицина, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar