реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Формують спроможні медичні заклади

Яка медична послуга в невеликому селі громади необхідна мешканцям?

Фельдшер місцевого фельдшерського пункту може поміряти тиск, поставити крапельницю, зробити укол. А сімейний лікар може по-ставити діагноз та виписати лікування, крім того, відправить до вузькопрофільного спеціаліста.

Але що зробити, щоб у маленькому селі з’явився цей лікар? Необхідно формувати спроможну медичну мережу громади, адже це ключова умова формування якісної медичної послуги. Про це розповідав Євген Мешко, експерт з питань охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою» під час онлайн-консультації «Розбудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я у громадах» (на знімку).

Консультували управлінців медицини Вертіївської, Ладанської, Борзнянської, Комарівської, Лосинівської та Варвинської громад.

«Формування спроможної мережі сьогодні дасть вам змогу до кінця каденції отримати гарні позитивні результати роботи. Тому що це складний і тривалий процес, який потребує значних ресурсів і часу для реалізації», — вважає Євген Мешко.

Громади мають проблеми з електронними лікарняними, нова система працює мало часу та є недосконалою. Крім того, медикам доводиться освоювати нове програмне забезпечення, а для цього потрібен час.

«Ми маємо декілька технічних проблем із запровадженням електронних лікарняних. Якщо раніше на паперових можна було виправити помилки, то сьогодні п’яти днів, за які це можна зробити, не вистачає, адже про помилку дізнаємось пізніше», — наголосив Олег Комишов, керівник Ладанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Також говорили про розбудову мережі ФАП та пунктів здоров’я, збільшення виплат сімейному лікарю за зростання кількості декларацій, фінансування надання медичних послуг мешканцям у закладах інших громад, а також організацію долікарської допомоги у ФП.

Дмитро КЛИМЕНКО"Голос України"



Теги:Дмитро Клименко, сільська медицина, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar