реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Реабілітація на 100- річчя

Якось дивно виглядає реабілітація Сергія Параджанова у його 100- літній ювілей. Але краще пізно, ніж ніколи...
Бо оно пустили колись україноненависники лиху чутку про хворобу Франка, викликану сифілісом - і дотривала вона досьогодні. Хоча у вузьких колах спростована, але ж то у вузьких... (Насправді у Франка була рідкісна форма артриту).

Так, схоже, і з Параджановим. Його комуністи засудили у 1973 році за український націоналізм і гомосексуалізм. Яке поєднання! Продумане лиховісно - щоб не просто засудити, але й вимазати. До речі, В'ячеслава Чорновола теж судили за ... згвалтування...

Так ось щодо гомосексуалізму Параджанова - розповідає видатний актор Іван Гаврилюк: кілька разів ночував у нього і ні разу не було жодних натяків... Хоча Гаврилюк навіть зараз симпатичний чоловік, а в юності взагалі красенем був, куди твоє діло! Була у Параджанова і дружина, до речі.

А щодо націоналізму, то сам режисер колоритно про себе казав: мовляв, я вірменин, народжений у Грузії, сиджу у російській тюрмі за український націоналізм.... Головне, правильно визначив чия тюрма - російська!

Ми ж, українці, маємо бути довічно вдячні режисеру за фільм "Тіні забутих предків". Бо він дивувався чому ми, українці, самі про себе таке не знімаємо... Власне, в той час здивування його було більше демонстративним, а ось що за 32 української Незалежности знято куций список справді українських фільмів - це має бути для нас ганьбою.

Василь ЧЕПУРНИЙ

Тим часом в тіні залишається Юрій Іллєнко,чия геніальна камера зробила цей фільм видатним.Про все це є в романі-харамані "Доповідна апостолу Петру" Юрія Герасимовича.Він же й той вибраний,який записав смертельно хворого Параджанова,він же й автор фільму "Лебедине озеро.Зона".Мав Іллєнко не лише гостре операторське й режисерське око,але й гострий язик.Його безжально правдиві сторінки про кіномитців часів "українського поетичного кіно" викликали у багатьох його сучасників такий собі творчий синдромчик :їм заціпило...

Іан Драч вчився на Вищих сценарних курсах в Москві і попросив В.В.Цвіркунова направити його практикантом на зйомки фільму. До речі. Якби не Василь Васильович, який всіляко підтримував фільм, що мав вийти до ювілею Коцюбинського, то навряд чи "Тіні"... побачив би світ.Чомусь ніхто не згадує, що до цієї стрічки Параджанов зняв кілька абсолютно прохідних, цілком радянських фільмів.А "Тіні...", створені могутньою командою, увійшли в сотню найкращих фільмів світу.

Визнаючи самобутність і різнобічну талановитість Сергія Параджанова, я проти того відтворення його мистецького портета, у якому він, наче Бог в автомобілі, явився українським кіношникам.

Любов ГОЛОТА



Теги:Параджанов, українське кіно, Любов Голота, Іван Драч, Василь Чепурний, Юрій Іллєнко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar