реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Рашизм - визначення російського режиму

Термін, яким багато українців неформально називали російську владу, і якому намагались дати визначення західні науковці, відтепер є частиною українського законодавства.

Верховна Рада ухвалила постанову "Про використання політичним режимом Російської Федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких".

Депутати зібрали в офіційному документі визначення та характеристики нинішньої російської влади, які озвучували як в Україні, так і намагались науково пояснити такі західні історики, публіцисти та культурологи як Тімоті Снайдер, Енн Еплбаум чи Марк Липовецький.

І зійшлися на тому, що рашизм - це сучасний "російський фашизм".

Навіщо цей термін привнесли із преси, соцмереж і наукових праць у законодавство?

Депутати пояснюють, що це дозволить сформувати єдиний підхід міжнародних інституцій до російської політики, яка стала підґрунтям невиправданої збройної агресії проти України.

У майбутньому це має допомогти притягнути до реальної відповідальності керівництво Росії.

"Жорстока, неспровокована війна Росії проти України викрила всьому світові реальну сутність політичного режиму В. Путіна, як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого та втілює ідеї фашизму та націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму (рашизму)", - дається коротке визначення у поясненні до постанови.

Ознаками ідеології "рашизму" там радять вважати масове та систематичне порушення прав людини як всередині Російської Федерації, так і на окупованих територіях України. А також переслідування громадян за найменші прояви інакодумства, які в сучасній Російській Федерації трактуються виключно як зрада "національних інтересів".

Другою базовою ознакою режиму Путіна є, за твердженнями депутатів, покладання ідей "руського націоналізму" в основу державної ідеології. Це призводить до самозвеличування Росії та росіян за рахунок насильницького пригнічення, заперечення права на самовизначення, або взагалі - права на існування інших народів.

Основою "рашизму" і її витоком депутати вважають державну ідеологію російського націоналізму, яка більше відома як концепція "русского мира".

Ще серед важливих ознак ідеології рашизму Україна визначила культ сили та мілітаризм, а також культ особи Путіна. Окремо вказали, що ознакою рашизму є використання для експансії Москви Російської православної церкви.

У силовому вимірі до ознак рашизму зарахували порушення визнаних кордонів інших держав, створення у інших країнах незаконних збройних формувань та сепаратистських рухів. У воєнному плані рашизм передбачає застосування заборонених методів ведення війни та системне вчинення воєнних злочинів та масових вбивств, страт, катувань і депортацій.

"Розуміємо рашизм як новий різновид тоталітарної ідеології та практики, який лежить в основі режиму, що сформувався у Російській Федерації під керівництвом президента В. Путіна, та ґрунтується на традиціях російського шовінізму й імперіалізму, практиках комуністичного режиму СРСР та націонал-соціалізму", - йдеться в офіційній заяві, яку розішлють іноземним партнерам.

З пулікації сайту Бі-Бі-Сі BBC



Теги:ВР, російсько - українська війна, рашизм, режим Путіна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar