реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Психічні розлади лікували в монастирях

Заклад для лікування психічних хворих на Чернігівщині – перший на Україні!

З давніх часів монастирі були центрами соціальної допомоги знедоленим і незаможним верствам населення. Французький історик XVIII ст. Ж.-Б. Шерер засвідчив, що «у Малоросії при кожній церкві, без винятку, є лікарня або лазарет, де люди, справді бідні й нездатні себе забезпечити, доглянуті коштом церкви, залежно від її прибутків. Найперше, чого вчать молодь, це є повага й шана до людей похилого віку».

Не всі знають, що перший на Україні заклад для лікування психічних хворих був заснований в одному з монастирів на Чернігівщині, а саме у Максаківському.

Максаківський монастир був розташований на лівому березі р. Десна неподалік від с. Максаки. Час заснування монастиря невідомий. На час секуляризації у маєтностях Максаківського монастиря мешкало понад 1.000 душ чоловічої статті, які обробляли землю, працювали на 6 млинах, 3 ґуральнях, ловили рибу у 17 озерах.

У 1786 році під час секуляризаційних заходів на Україні закриваються багато монастирів. Починаючи з 1786 року монастирі були поділені за класами, в залежності від значимості. У 1786 р. монастир закривають.

Але наступного 1787 р. у його приміщеннях уперше в Україні було організовано заклад для лікування психічних хворих на 24 місця. Фінансування його здійснювалося державою, церквою і приватними особами. У 1820 році монастир суттєво постраждав від пожежі. З 1829 р. діяв як жіночий під назвою Максаківський Троїцький монастир. На жаль сьогодні, від старовинного монастиря залишились тільки напівзруйнована дзвіниця, будинок ігумена, рештки мурів.

Отже, на базі монастиря виникає «установа відповідного напрямку діяльності». Заслуговує на увагу те, що уперше на Україні вона утворюється на Чернігівській землі.

Данило Рига
науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».



Теги:психічно хворі, монастир, Чернігів стародавній, лікування психічно хворих, Максаківський монастир, Ж.-Б. Шерер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar