реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Просвітяни Чернігова оновили керівництво організації. Фото

18 квітня 2013 року в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповідника М.М. Коцюбинського відбулися звітно-виборні загальні збори Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.
Вели загальні збори відомі просвітяни: голова Чернігівської обласної організації Української народної партії, народний депутат 4-го скликання Володимир Ступак, засновник, редактор і видавець газети «Світ - інфо» Петро Антоненко, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський.
Зі звітом про роботу організації виступила голова міського об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, відома поетеса та громадський діяч Надія Галковська.

В обговоренні доповіді виступили Андрій Глухенький, Сергій Павленко, Станіслав Журавель, Володимир Ступак, Петро Антоненко, Олександр Штань, Інеса Вачнадзе, Сергій Богдан, Лариса Куровська, Віктор Лазар, які висловили пропозиції та зауваження до роботи організації за звітний період.
В обговоренні чернігівських просвітян центральною темою стала не тільки активізація діяльності організації в умовах наступу шовіністичних, антидержавних сил на все українське та підготовка до відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка,а також і конкретна проблема перейменування вулиць у Чернігові. З цього приводу учасники зборів одноголосно прийняли «Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка до Чернігівської міської ради з приводу наруги над пам’яттю борців за волю і незалежність України».

Загальні збори доручили новообраному правлінню відновити роботу комісії «Просвіти» по контролю за дотриманням Конституції України шодо застосування державної мови в діяльності державних, комунальних, приватних структур міста Чернігова.

Звітно-виборні загальні збори просвітян міста Чернігова обрали керівні органи міського товариства, а саме: Раду у складі Ганни Арсенич, Надії Галковської, Андрія Глухенького, Ігора Коцюбинського, Андрія Кужеля, Лариси Куровської, В'ячеслава Лебідя, Раїси Решетнюк, Валерія Сарани, Сергія Соломахи, Сергія Чернякова та Контрольно-ревізійну інспекцію - Сергія Богдана, Костянтина Іванова, Олексія Івченка, Володимира Мороза, Олександра Штаня.

Головою Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка обрано Андрія Глухенького (підтримало 46 з 62 учасників загальних зборів), заступниками -- Ігоря Коцюбинського та Надію Галковську.

Загальні збори просвітян міста Чернігова вкотре засвідчили, що "Просвіта" є об’єднанням усіх патріотичних і національно-демократичних сил незалежно від їх політичної приналежності, а не пропагандистським підрозділом якось однієї партії.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП



ДОКУМЕНТ:


ЗВЕРНЕННЯ
Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка
до Чернігівської міської ради з приводу наруги над пам’яттю борців за волю і незалежність України


19 квітня 2013 року на розгляд сесії Чернігівської міської ради винесено питання про надання новоутвореним вулицям назв: імені Лазаря Барановича, імені Короткова, імені Галанова, імені Героїв Крут.
Утворення цих нових вулиць відбувається у зв’язку з котеджною забудовою на земельній ділянці біля пологового будинку на розі вулиць 1-го Травня-Маресьєва. Це будівництво відбувається на землях, які колись входили до ботанічного саду в урочищі «Ялівщина». Пізніше ці землі використовувалися радгоспом «Деснянський», КСП «Квіти Чернігова» і були скандально розпайовані, як землі сільськогосподарського призначення, і приватизовані.
7 липня 2011 року напередодні 20–ї річниці незалежності України обласні організації Української Народної партії і «Просвіта» ім. Тараса Шевченка звернулися до Чернігівського міського голови з пропозицією про перейменування та повернення історичних назв вулицям Чернігова. Серед них була пропозиція перейменувати вулицю 50 років ВЛКСМ на вулицю Героїв Крут та вулицю 50 років СРСР на вулицю Лазаря Барановича.
Тому назвати в районі скандальної забудови урочища «Ялівщина» нові вулиці імені Героїв Крут при категоричній незгоді представників «Просвіти» і УНП є щонайменше провокаційною.
Викликає подив одночасне з цим найменування, за пропозицією міського комітету Комуністичної партії, новоутворених вулиць Чернігова на честь ще двох партизан Великої Вітчизняної війни. Прізвище обох цих «величних історичних постатей» радянської епохи навіть не згадується в енциклопедичному довіднику «Чернігівщина» (Київ, «Українська Радянська Енциклопедія», 1990).
Це відбувається на тлі повного ігнорування міською владою розгляду подання обласної організацій УНП і обласного об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка від 13 грудня 2011 року про приведення до норм українського правопису назв вулиць і провулків Чернігова напередодні Всеукраїнського перепису населення 2012 року. Наприклад, вулиць Богунського (насправді треба Богунська), Василькова, Музикальна, Овражна, Розсвітна, Сиренєва та інші.
Такі провокаційні найменування нових вулиць міста Чернігова є прямою наругою над пам’яттю борців за волю і незалежність України та провокують посилення напруження в суспільстві.

Прийнято одноголосно на загальних зборах Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка 18 квітня 2013 року.











Народний депутат 4-го скликання, голова обласної організації УНП Володимир Ступак, член Головної ради Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка Петро Антоненко









Коментарі (1)
avatar
1
Текст вичитуйте коли подаєте!
avatar