реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Просвіта" питає: де програма?

Відкритий лист депутатам чернігівських обласної та міської рад

Панове депутати!

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звертався з рекомендаційними листами до голів ОДА, обласних рад, керівників громад щодо розробки місцевих програм сприяння і розвитку української мови як державної. За його словами, такі документи сприятимуть зміцненню та утвердженню української мови у всіх сферах суспільного життя, формуватимуть українськомовне середовище, зміцнюватимуть фундамент держави.

Щойно програму розвитку та функціонування української мови як державної ухвалила Дніпропетровська обласна рада. За відповідне рішення проголосувало 93 депутати облради.

Раніше місцеві програми розвитку та функціонування української мови як державної були ухвалені у Ніжині Чернігівської області, у Тернополі, на Черкащині та Харківщині, у Мелітополі та Малинівській сільській територіальній громаді Пологівського району Запорізької області. Прийняла таку програма і Хустська міська рада Закарпатської області.

Пропонуємо для підготовки таких програм на рівні обласного центру та області створити відповіді робочі групи, оскільки в Чернігові актуальність розвитку української мови як державної надзвичайно актуальна. Правління обласного товариства «Просвіта» готове взяти активну участь у розробці такої програми, маючи великий досвід протягом більше як 30 років боротьби за нашу мову. В той же час відібрання приміщення у товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, м’яко кажучи, аж ніяк не може вважатися заходами для розвитку української мови.

Олександр Шевченко, голова обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка,
Андрій Глухенький, голова міського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка,
Василь Чепурний, почесний голова обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка.

7 грудня 2021 року.



Теги:чернігівська Просвіта, Чернігівська обласна рада, українська мова, державна мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar