реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Пророщуйте бобові — забудьте про хвороби!

Проростки — це їжа, яка має дивовижну здатність рятувати одночасно від багатьох хвороб, не допускаючи їхнього повторення. Здоров’я — ось що приносить нам цей подарунок Матінки-Природи.
СПОСІБ ПРОРОЩУВАННЯ ТА ВЖИВАННЯ БОБОВИХ КУЛЬТУР

Крім проростків зернових культур, своїми корисними властивостями вирізняються також і проростки бобових. Горох, боби, соя, сочевиця, квасоля тощо містять значну кількість протеїну, завдяки чому чудово засвоюються організмом.
Технологія пророщування насіння бобових має свої особливості. Для його замочування треба використовувати емальований, скляний або фарфоровий посуд. Спочатку насіння-боби слід промити у великій кількості проточної води (те, що спливло, непридатне для пророщування). Потім промиті зерна (досить 3 ст. л.) залити теплою водою і залишити на ніч. Уранці боби знову ретельно промити, скласти в чисту скляну банку, накрити спеціальною кришкою з отворами або марлею, яку щільно притиснути резинкою. Банку слід покласти на бік під кутом 45 градусів і злегка потрясти, щоб зерна розподілилися по всій довжині банки. Наступного дня тричі: вранці, в обід та ввечері, боби потрібно промити у великій кількості води, кришку чи марлю при цьому не знімати. У разі використання кремнієвої, срібної або талої води можна обійтися одним промиванням. Воду злити, банку повернути на місце. Великі зерна (боби, нут, квасоля, горох тощо) можуть висохнути від нестачі вологи, тому після промивання їх потрібно залити водою і витримати 15—20 хвилин, після чого воду злити. Якщо зерна не пустили паростків наступного дня, процедуру повторити. Якщо через 48 годин не видно жодних ознак пророщування, то, найімовірніше, вони не проростуть узагалі.

Вводити проростки до раціону слід поступово. Корисна мінімальна порція — 100 г на тиждень. Використовувати цю кількість рекомендують протягом 4—5 днів, вживаючи проростки вранці та вдень по одній десертній ложці за 15—20 хвилин до їди або разом із їжею, потім 2—3 дні перерва (це дуже енергетична їжа, тому потрібно, щоб організм адаптувався). Через 4—5 тижнів денну порцію можна довести до 50 г, але не більше, дітям рекомендують — половину дози.

Добре додавати проростки до каші, поклавши безпосередньо в тарілку, або потримати їх 20—30 хвилин на слабкому вогні разом із кашею. Можна готувати різні салати з овочів, зелені, сухофруктів із додаванням цілих або подрібнених проростків. До подрібнених проростків бобових можна додавати за смаком мед, сухофрукти, фрукти, горіхи.

ПРОРОСТКИ СОЧЕВИЦІ ПІДВИЩАТЬ ПОТЕНЦІЮ

За своїми цілющими властивостями проросла сочевиця анітрохи не поступається проросткам пшениці. Для пророщування ліпше брати сочевицю в шкірці (вона зеленого або сірого кольору).

Проростки сочевиці містять велику кількість кальцію та калію, а також магній, залізо, цинк, селен, фтор, бор, сірку, марганець, мідь, молібден, вітаміни С, групи В, біотин.

Проросла сочевиця сприяє загальному омолодженню організму, кровотворенню, підвищує рівень гемоглобіну, запобігає атеросклерозу, зміцнює імунітет, має протизапальну, ранозагоювальну та протимікробну дії, поліпшує апетит, стимулює вироблення гормонів, тим самим активізує потенцію і статевий потяг; рекомендується у разі запорів. Особливо корисні проростки сочевиці ослабленим дітям і тим, які часто хворіють, та дорослим у разі анемії чи крововтрати. Корисно використовувати їх для профілактики туберкульозу легень, запобігання бронхіту та пневмонії, після перенесеної ангіни чи застуди, у разі захворювань сечостатевої системи. Проростки сочевиці забезпечують нормальний обмін речовин та повноцінну роботу нервової системи, поліпшують травлення, лікують екземи, виразку шлунка.

Проростки можна вживати в їжу в різноманітних поєднаннях. Використовують їх і для приготування коржиків, хліба, запіканок, супів та салатів.

Салати із пророслої сочевиці.

Сочевиця — 0,5 склянки, огірки — 3 шт., листя салату — 5 шт., сік лимона — 1 ст. л., перець та сіль за смаком.
Викласти проростки сочевиці, порізати огірочки смужками, дрібно порвати листя салату, залити соком лимона і приправити сіллю та чорним перцем за смаком.
Половина баклажана, помідори — 2 шт., стебло селери — 2 шт., пророщена сочевиця — 1 склянка, сік лимона — 1 ст. л., часник — 1 зубчик.
Дрібно порізати помідори і стебло селери. Баклажан порізати на тоненькі прямокутні кубики (якщо шкірка дуже жорстка, очистити, якщо ні, то різати зі шкіркою). Додати проростки сочевиці, дрібно посікти ножем часник і залити все соком лимона.

ПРОРОСТКИ НУТУ — ПРОФІЛАКТИКА ЗАСТУДИ

7500 років тому стародавні лікарі цінували нут за властивості, що сприяють спермоутворенню та посиленню лактації. Крім безлічі корисних речовин, проростки нуту багаті на вітамін С та антиоксиданти (кількість вітаміну С збільшується під час проростання з 2,04 до 36,14 мг на 100 г, а кількість антиоксидантів зростає в 6 разів і досягає 503 мг на 100 г насіння). Це робить проростки нуту продуктом, незамінним в осінньо-зимовий період для профілактики грипу та застудних захворювань. Корисні вони і для тих, у кого проблеми із зайвою масою тіла (вирізняються дуже низькою калорійністю — всього 120 ккал на 100 г продукту). Крім того, проростки нуту нормалізують функцію травного тракту, є профілактикою від запорів, мають сечогінні властивості, підвищують потенцію, поліпшують колір обличчя, знижують рівень холестерину в крові, є досить ефективним протизапальним і ранозагоювальним засобом.
Відвар проростків вживають за водянки і жовтяниці. Основна цінність відвару в тому, що він відкриває закупорення в печінці і селезінці. Борошно з проростків нуту корисне в разі виразок і корости. Настій допомагає від зубного болю, запалення ясен, поліпшує склад крові, особливо корисний для легенів, збуджує апетит, зупиняє пронос.
Проростки нуту можна вживати як окремо, так і додавати в холодні закуски та інші страви.

Пророщений нут зі спеціями.

Склянка нуту, 4 гілочки кінзи, 1 ч. л. маслинової олії, сік четвертинки лимона, 2 зубчики часнику, 1 морквина, 0,5 ч. л. куміну, куркума на кінчику ножа, петрушка та сіль за смаком.
Пророщений нут обережно промити і додати олії, сіль та спеції (тут, звичайно, можна експериментувати), подрібнений часник. Морквину порізати тонкими смужечками і змішати з нутом, заправити лимонним соком. Можна залишити під пресом на півдня в холодильнику, після чого додати зелень. А можна їсти й відразу.

ПРОРОСТКИ МАШУ КОРИСНІ ГІПЕРТОНІКАМ

З точки зору китайської класичної медицини, проростки машу є інським продуктом. Вони охолоджують тіло, очищають шкіру і знижують тиск, а також допомагають позбутися болю в нижній частині спини, якщо цей біль зумовлений браком енергії інь у нирках. Їх слід вводити в меню пацієнтів, які страждають від надлишку внутрішнього жару, наприклад: від приливів під час клімаксу або від гіпертонії. Крім того, китайська медицина, як і Аюрведа, використовує маш для детоксикації організму. Проростки машу несуть потужний енергетичний заряд, мають протизапальну і ранозагоювальну дію. Дуже ефективні за простудних захворювань, знімають напруження та стресові стани. Їх вживають для зменшення маси тіла. Проростки машу, як і проростки нуту, доцільно використовувати восени і взимку для профілактики грипу та застудних захворювань. Також це чудова добавка до салатів та вінегретів.
Страва із проростків машу (на 4 порції).
300 г сухого машу, 250 мл йогурту або кефіру, 1 ч. л. куміну, 1 ст. л. кореня імбиру, натертого на дрібній тертці, 1 ч. л. куркуми, 600 мл води, 4 ст. л. дрібно насіченої зелені кінзи, сіль, перець за смаком, 2—3 ст. л. маслинової олії.
У киплячу воду (600 мл) покласти проростки машу і варити майже до готовності, близько 30 хв. У цей час розігріти олію і прогріти в ній спеції. Змішати маш зі спеціями і проварити ще кілька хвилин, поки вода повністю не випарується. Змішати маш з йогуртом і відразу ж подавати. Прикрасити кінзою за бажанням.

ПРОРОСТКИ СОЇ РОЗРІДЖУЮТЬ КРОВ

Проростки сої містять високоякісні білки і жири, клітковину, лецитин, велику кількість кальцію, калію, магнію, заліза, цинку, селену, а також фосфор, марганець, фтор, мідь, кобальт, вітаміни С, В1, В2, В3, каротин, повний набір амінокислот, потрібних людині. Соєві проростки нормалізують обмін речовин, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань та нормалізації роботи печінки, поліпшують функції головного мозку, уповільнюють старіння підшлункової залози, знімають нервову дратівливість і втому, поліпшують сон. Особливо корисні дітям, літнім людям, вагітним і матерям-годувальницям та тим, хто займається інтенсивною розумовою або фізичною працею.
Подібність білків сої (частково вже розщеплених у процесі проростання насіння) з тваринними білками дає змогу широко рекомендувати їх як цінний продукт для дієтичного харчування. Проростки сої — це ефективний проносний, очищувальний засіб, чудові натуральні ліки в разі запальних захворювань дихальних шляхів. Сприяють зниженню згортання крові, що має велике значення для профілактики інфаркту міокарда, тромбозів і наслідків, пов’язаних із ними. Проростки сої є профілактичним засобом від утворення каменів у жовчному міхурі.

Салат із пророщеної сої:

300 г проростків сої, 50 г цибулі, 1 головка часнику, 10 г кунжутного насіння, 10 мл соєвого соусу, сіль і чорний перець за смаком.
Очищену від кореневої частини (під час пророщування прокльовується росток і корінчик) пророщену сою промити холодною водою в друшляку. У слабкому розчині кухонної солі відварити до м’якості й охолодити, заправити сіллю, цибулею, порізаною соломкою, порізаним дрібно часником, перцем, кунжутним насінням, соєвим соусом і перемішати.
Млинці з пророщеною соєю.

4 яйця, 160 г борошна, пучок петрушки, 4 стебла зеленої цибулі, 2 гілочки кінзи, 150 г пророщеної сої, 150 г печериць, 4 морквини, 150 мл сметани, по 2 ст. л. вершкового масла та олії, сіль, мелений чорний перець за смаком.
Білки відокремити від жовтків. Замісити тісто з борошна, 40 мл води, жовтків і 1 ч. л. солі. Залишити на 30 хвилин. Білки збити на піну і ввести в тісто. Додати петрушку. Спекти 8 млинчиків. Викласти фарш, згорнути млинці конвертиками і полити сметаною.
Фарш: зелень, гриби і моркву промити. Петрушку дрібно посікти. Відщипнути листочки кінзи. Гриби й овочі дрібно нарізати. Проростки сої промити водою. Тушкувати на розтопленому маслі гриби, овочі й проростки сої 3 хв, періодично помішуючи. Додати 75 мл сметани, кінзу і чебрець.

ПРОРОСТКИ ГОРОХУ ВИВОДЯТЬ ТОКСИНИ

Горох і його проростки багаті на інулін, що визначає їх цукрознижувальну дію. Проростки гороху містять вітаміни С, А, групи В, залізо, кремній, марганець, бор, велику кількість кальцію, калій, високоякісні білки, вуглеводи. Завдяки високому вмісту клітковини усувають запори, знижують у крові рівень жиру і холестерину, виводять з кишечнику токсини, мають протипухлинну активність.
Пророслий горох корисно вживати тим людям, хто хоче схуднути. Він має низьку калорійність і одночасно високу харчову цінність. Проростки гороху легко засвоюються на відміну від просто зерен гороху і не зумовлюють метеоризму. Регулярне вживання проростків сприяє омолодженню, поліпшує зір, активує регенерацію клітин.

Перед вживанням проростки гороху бажано недовго пробланшувати.

Застосовують горохові проростки для приготування салатів, перших і других страв, випічки.

Суп із пророщеного гороху.

Склянку зеленого гороху проростити, потім покласти його разом із селерою, зеленою цибулею і приправою в блендер, додати воду і перемішати. Суп не варто піддавати термічній обробці, оскільки корисні властивості пророщеного зерна під час кип’ятіння руйнуються.

Салат із горохових проростків.

Пророщений горох — 300 г, цибуля ріпчаста — 100 г, коріння селери — 100 г, часник — 2 зубчики, олія — 50 мл, перець чорний мелений, сіль за смаком.

Коріння селери вимити, обчистити і дрібно нарізати. Цибулю ріпчасту дрібно нарізати, змішати з селерою і спасерувати на олії. Змішати пасеровані овочі з проростками гороху, додати подрібнений часник, мелений перець і сіль, все добре перемішати.
Будьте обережні зі вживанням проростів бобових у разі захворювань травного тракту, колітів та інших запальних процесів у товстій кишці, подагри, сечокам’яної хвороби та деяких запальних захворювань нирок, гострого нефриту, гострого гастриту, ентериту. Перед застосуванням проростків бажано проконсультуватися з лікарем.

Підготувала
Алла ГРІШИЛО.

Джерело: Ваше здоров"я




Теги:соя, хвороби нирок, паростки бобових, салат, потенція, горох


Читайте також



Коментарі (0)
avatar