реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Прогнозований хід Москви: УАПЦ відмовилася об'єднуватися з Київським патріархатом

Як ми й прогнозували (та все ж надіялися на рештки християнського розуміння і українського патріотизму - особливо в час війни з Росією), архієреї УАПЦ виступили проти оголошеного об'єднання з УПЦ Київського патріархату. Не допомогла і присутність та активна участь у переговорах двох архієреїв Вселенського Патріархату.

Переговори завершились провалом: УАПЦ відкинула кмпромісні пропозиції Київської патріархії. А вимагали архієреї УАПЦ рівного представництва на Соборі (УАПЦ 0 1 000 парафій, Київський патріархат - майже 5), участь у балотуванні на предстоятеля всіх архієреїв (марнославні!), зміна назви (і перереєстрація всіх парафій). При цьому Київський патріархат пішов на збільшення представництва делегатів УАПЦ, на збереження назв обох церков тощо. Але задача московських ставлеників: усунення будь-якою ціною Патріарха Філарета, як стовпа українського православія, тоді була б не виконана і архієреї УАПЦ відмовилися.

Окреме здивування викликало наполегливе бажання архієреїв УАПЦ пов’язати об’єднавчий процес двох Церков з позицією Церкви Московського Патріархату в Україні, яка, очевидно, налаштована до цього негативно.

Представники Вселенського Патріарха висловили глибоке розчарування неконструктивною позицією УАПЦ. Так само висловили здивування і розчарування члени Комісії від Київського Патріархату. Здається, що і для частини членів Комісії від УАПЦ рішення Архієрейського Собору стало приводом для гіркого розчарування.

"Такий невтішний підсумок зустрічі 9 липня підтвердив побоювання щодо серйозного впливу з боку промосковських сил на керівників УАПЦ, зокрема на її Предстоятеля. Не можна виключати, що і оголошені недавно «Правим сектором» відомості про зустріч митрополита Макарія з одним з меценатів Московського Патріархату в Україні та надання останнім матеріальної допомоги у обмін на відмову від реального об’єднання УАПЦ і УПЦ КП, виглядають не такими вже і фантастичними", - констатує комісія від Київського патріархату.

Я ж, як мирянин, що створював УАПЦ на Чернігівщині - ту, справжню, очолювану Патріархом Мстиславом, можу сказати без зайвої дипломатії: нинішнє утворення УАПЦ нічого спільного з УАПЦ не має. Це утворення московських спецслужб, що й показали дії митрополита Мефодія (Кудрякова) та нинішніх владик.

Проте вихід є - тепер парафії галицької УАПЦ почнуть активно переходити до Київського патріархату. І, до речі, це ще й дивно, що галичани, які на позір хваляться своїм патріотизмом, досі терплять у себе промосковську по факту дій церковицю. Дійсно, доля України вирішується на великій Україні...

Василь ЧЕПУРНИЙ.



Теги:фсб, об'эднання УАПЦ з УПЦ КП, українське православіє, галичани


Читайте також



Коментарі (0)
avatar