реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Проекти для біженців

У Чернігові проживає сьогодні майже 5 тисяч переселенців (понад 13 тисяч – у Чернігівській області). Ця проблема, що виникла у 2014 році, є на сьогодні однією з найгостріших та актуальніших питань українського суспільства.

Для надання переселенцям допомоги у їх реінтеграції та адаптації в новому середовищі у Чернігові як один з переможців Бюджету участі був реалізований громадський проект «Культурно-просвітницький центр для внутрішньопереміщених осіб «Наша сила – в єдності». Автором проекту є доцент ЧНТУ Ірина Карпова.

Серед реалізованих завдань проекту, які були спрямовані на подолання стресового стану переселенців і сприяння поверненню їх до нормальної життєдіяльності: проведення циклу зустрічей та лекцій «Культурно-мистецька спадщина Чернігівщини», майстер-класи «Арт-терапія: краса врятує», розширення кола спілкування та організація проведення змістовного дозвілля серед дорослих та їх дітей.

Ірина Карпова:
- Це не просто розваги, малювання. Це виконання багатьох завдань: люди знайомляться, спілкуються, організовується їх дозвілля. Крім того, вони набувають нові знання, навички, які допомагають їм у подальшому житті.

Так, одній з учасниць - Ані Грушко проект допоміг написати дипломну роботу з питань арт-терапії. За свідченнями самих переселенців після кожної чергової зустрічі вони з нетерпінням чекали нової.

Загалом участь у проекті взяли понад 90 переселенців, а кількість причетних до реалізації проекту осіб склала понад 150 осіб – викладачі, студенти-волонтери, майстри hand-made, лектори та інші.

У березні минулого року, під час реалізації проекту, було проведено інтерактивне опитування чернігівців щодо ставлення громадян до внутрішніх переселенців та їх проблем. Опитування проводилося студентами-волонтерами ЧНТУ під керівництвом кандидата економічних наук,доцента Світлани Задорожної. Серед всіх опитаних (загалом 1100 осіб) понад 70 % позитивно ставляться до переселенців і розуміють їх проблеми. Детальна інформація соціологічного дослідження надрукована у фаховому збірнику ЧНТУ «Філософія. Психологія. Соціальна робота», грудень 2017 р».

Прес-служба Чернігівської міської ради



Теги:Чернігівська міська рада..........., переміщені особи, біженці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar