реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Проблема. Де продати бурячок?

В Експертному клубі «Чиста політика» відбувся «круглий стіл» на тему «Стихійна торгівля в Чернігові перетворюється на стихійне лихо».
Медична статистика фіксує, що більшість харчових отруєнь провокують саме «дикі» ринки. Окрім медичного, існує ще й естетичний аспект, оскільки незаконні ринки на вулицях міста перетворюють його в один великий брудний базар. При санкціонованій торгівлі санепідемстанція та профільні управління контролюють якість продукту на всіх етапах виробництва, а виробник чи продавець несе відповідальність за якість продукції відповідно до чинного законодавства. При несанкціонованій торгівлі ви купуєте товар на свій страх і ризик. Аби не платити кошти за місце на ринку, люди виносять продавати товар та сільськогосподарську продукцію, куди їм заманеться. І якщо раніше продавці юрмилися поблизу ринків, то нині торгують будь-де. А це — вуличні переходи, зупинки тощо.

Як «цивілізувати» несанкціоновану торгівлю, обговорювали представники депутатського корпусу Чернігівської міської ради, профільних управлінь та міліції. Депутат Чернігівської міської ради Валентина Трахтенберг вбачає вирішення проблеми з незаконною торгівлею у визначенні місць для легалізації цього виду діяльності: «У Чернігові зараз існує близько 270 точок незаконної торгівлі. Окрім цього, 50 кіосків у місті встановлені і працюють без дозволів та потрібної документації. Існують два аспекти вирішення цієї проблеми: взагалі ліквідувати незаконну торгівлю або ж визначити місця, у яких буде дозволено торгувати овочами та фруктами. Це можливо, адже в деяких містах України вже досить успішно вирішується питання упорядкування «диких» ринків».

Начальник відділення міліції ринків Чернігова Олександр Ященкорозповів про роботу, яка ведеться з порушниками у сфері незаконної торгівлі. «За минулий рік нашим відділом було складено 1132 протоколи, з них 37 — за торгівлю у невстановлених місцях, — акцентував увагу О.Ященко, — і 143 — за порушення правил благоустрою через несанкціоновану торгівлю. Складності полягають у процедурі покарання незаконного продавця. Адже при передачі справи на правопорушника до суду міліція повинна вилучити незаконний товар для зберігання. Більшість такого товару — продукти харчування, які швидко псуються і потребують зберігання у спеціальних холодильних камерах. А такого обладнання у нас, звичайно, немає. Тому продукти залишаються продавцю, а він, не дивлячись на заборону, продовжує торгувати. На мою думку, для більш ефективної роботи повинен бути черговий суддя, щоб протоколи розглядалися у той же день. А також мають бути створені умови для зберігання конфіскованого товару».

Начальник ЖКГ Чернігова Вадим Антошиннаголосив, що для вирішення проблеми з незаконною торгівлею в Чернігові потрібні зміни до правил з благоустрою міста: «У Чернігові зараз 5-6 організаторів незаконної торгівлі. Більшість торговців — не мешканці нашого міста. А згідно з правилами благоустрою міста, у нас недостатньо повноважень для покарання таких людей. Необхідний проект змін до цих правил уже готується, і я сподіваюся, що депутати його приймуть».

Голова правління ЗАТ «Ринковий комлекс «Нива» Олег Мороз запропонував шляхи вирішення проблеми з незаконною торгівлею, а також поділився досвідом з упорядкування торговельних точок біля ринку "Нива": «Проблема з несанкціонованою торгівлею існує вже давно, просто нею ніхто не займався. Для її вирішення, у першу чергу, необхідний системний підхід. Навколо ринку «Нива» ніхто без дозволу не продає товар, оскільки ми постійно контролюємо всю територію».

Депутат Чернігівської міської ради Олександр Мельник обурений бездіяльністю деяких чиновників та впевнений, що будь-яку проблему можна вирішити, було б бажання: «Якщо якийсь чиновник розказує про непереборні проблеми з вирішенням якогось питання, це значить, що ця людина в мафії — і крапка… Щодо роботи нашої міліції, повинен зазначити, що вона працює набагато краще, ніж в інших містах. А якщо в деяких управлінь недостатньо повноважень, то депутатських корпус своїм рішенням може надати їм такі повноваження».

За інформацією Експертного клубу «Чиста політика»




Теги:стихійна, де продати бурячок, Чиста політика, торгівля, вулична, експертний клуб


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Вічна тема! Стихійні ринки!
З одного боку ті, хто дають хабарі, з іншого - хто бере. Такса - від 50 грн./день. Раніше "кришею" була риночна міліція. Тепер участковий на районі.
"Жить стало лучше. Жить стало веселее."(Азаров)
avatar