реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Про перезавантаження "Просвіти" заговорила "Українська правда"

"Перезавантаження "Просвіти": назріло чи перезріло?" -- питає в блозі на популярному сайті "Українська правда" недавній народний депутат від БЮТу, колишній голова столичної "Просвіти" Юрій Гнаткевич.

Мовиться там і про чернігівську "Просвіту": "Нещодавно із власною ініціативою перезавантаження "Просвіти" виступило її Чернігівське об'єднання, яке зробило гаслом свого сайту такі слова: "Перезавантаження "Просвіти" не уникнути!" На конференції Запорізького об'єднання навіть висунули кандидатуру на посаду голови "Просвіти", прізвище якої не Мовчан.
Левко Лук'яненко публічно назвав позицію голови товариства "Просвіта" угодовською й висловився за його переобрання. Розмови про "угодовську позицію" почали точитися відтоді, як лідер "Просвіти" став членом сумнозвісної депутатської групи Рибакова. Заява "доки буде Мовчан, нічого не буде!", прозвучала на конференції Київського міського об'єднання "Просвіта", яке, як зазначалося деякими ораторами, давно розпалося".

Які підстави для перезавантаження бачить відомий політичний діяч? Юрій Гнаткевич: "Всеукраїнське Товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка мало би кричати, кликати до протесту, його голос мав би почути кожен українець. Створений патріотами Форум на захист української мови й державності було доручено очолити "Просвіті". Але жодної конкретної дії після цього не відбулося.

Круглі столи в Укрінформі – це не дія, це її імітація. А письмові звернення, що їх надіслано президенту, висять в АП на гвіздку в надійному місці. Про практику й досвід масових пікетувань президентської адміністрації, що проводилися колись за ініціативою нині покійного Погрібного, нині забуто.

Належної політичної волі не проявило керівництво "Просвіти" у ВР під час бандитського прийняття закону Ківалова-Колесніченка. Обіцяли голодувати й навіть замінувати трибуну – а на ділі їх "развєлі как котят". Керівників "Просвіти" і столичних просвітян не було на організованому опозиційними депутатами й "Свободою" мовному Майдані під Українським Домом. Про провідну роль "Просвіти" тут було годі й говорити.

Саме на перерахованих вище підставах прихильники перезавантаження ставлять питання про недостатню дієвість і виразність позиції "Просвіти" в умовах рішучого наступу "воріженьків" на українство, та запитують – чи плануються зміни в цьому питанні, чи все залишиться, як є".

Ось як він оцінює сьогоднішню ситуацію у всеукраїнській "Просвіті": "Досі "Просвіта" жила на бюджетні кошти, які виділялися окремим рядком під назвою "на заходи "Просвіти", де стояла цифра 3 мільйони, більша половина з яких витрачалася на випуск газети "Слово Просвіти". Бюджет Товариства його Центральним Правлінням не затверджувався, а кошти його обласним структурам не виділялися.

У цьому фінансовому році вперше такий милий Павлові Мовчану рядок у державному бюджеті було вилучено. Уряд Азарова хитро передбачив 5 мільйонів на допомогу всім мистецьким громадським об'єднанням разом: нехай там діляться.

Зараз державне фінансування "Просвіти" фактично припинилося: гроші видають малесенькими порціями, придивляючись до поведінки Мовчана. Центральний апарат "Просвіти" вже переходить на роботу на громадських засадах".

Дискусія про зміни у всеукраїнській "Просвіті", ініційована тернопільською ініціативою, конференціями ніжинського міського та чернігівського обласного об'єднань "просвіти" таки вийшла на всеукраїнський рівень.



Теги:Просвіта, націонал-демократія, Юрій Гнаткевич, опозиція, Павло Мовчан, Перезавантаження


Читайте також



Коментарі (0)
avatar