реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Головна Рада ВУТ "Просвіта": тільки Мовчан!

Питання підготовки до з'їзду обговорила сесія Головної Ради Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка у приміщенні Національної Спілки письменників України (хоча раніше "Просвіта" мала свій особняк на Музейному завулку).

Частину членів Головної Ради чомусь не було запрошено на зібрання, відсутніми також виявилися представники більше десятьох обласних організацій. Проте, як запевнив п. Мовчан, кворум був.

Головне, що турбувало організаторів Головної Ради -- провести кандидатуру Мовчана на голову Товариства на новий 4-річний термін.

Головне, що турбувало мене, як голову обласної організації -- збереження наших напрацювань. Адже новий Закон про громадські об'єднання вимагає визначитись: або ми громадська організація, і тоді обласні структури втрачають права юридичної особи, або ми громадська спілка і тоді наші напрацювання (оренда майна, засновництво в ЗМІ тощо) зберігаються.

Я намагався донести членам Головної Ради пропозицію чернігівських просвітян щодо проведення з'їзду у два етапи: на першому прийняли би рішення про наш юридичний статус, як того вимагає Закон, створили би робочу групу по підготовці Статуту і залишили б старе керівництво. А на другому етапі прийняли би Статут і відповідно до його цілей обрали би нове керівництво. Проте така логіка не влаштовувала Марію Олійник з Донецька, Ярослава Пітка зі Львова, Миколу Кульчинського з Полтави...

На моє питання -- а хто ж прийме новий Статут, голова Павло Мовчан відповів: "Позачерговий з'їзд".

Головна Рада вирішила запропонувати з'їзду створити робочу групу по підготовці нового Статуту та обрати головою товариства, не чекаючи Статуту, Павла Мовчана. Я утримався при голосуванні.

На Раді проте не вдалося провести рішення про форму ВУТ, як громадської організації -- виступи заступника голови Київської міської "Просвіти" Олексія Курінного та мій переконали просвітян, які Закон не читали ( в тому числі і Микола Кульчинський, який його приймав, будучи на той час народним депутатом), що з цим поспішати не треба. Для "Просвіти" годиться виключно варіант громадської спілки, якщо не хочемо в областях втрати прав юридичної особи.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Головна Рада, Просвіта, Перезавантаження, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (7)
avatar
1
А на мою думку більш згуртованою та дієвою була б централізована громадська організація без самостійних та незалежних обласних князьків.
avatar
2
Помиляєтеся. Така організація, за відсутності централізованого фінансування з держбюджету, бо його не вистачає навіть на найнеобхідніші соціальні потреби, передбачені законом, остаточно вмре.
avatar
3
Фінансування - це зовсім інша тема. Мова йде про структуру. 
Чи Ви вже забули байку про лебедя, рака та щуку, котрих ми спостерігаємо сьогодні?
avatar
4
Хибне твердження. Про самостійність і незалежність також. Адже вони виключають будь-яку узурпацію. Децентралізація передбачає, зокрема, ротацію керівництва, паритетність в управлінні, партнерство всередині організації, різноманітність організаційно-правових форм діяльності.
avatar
5
А централізація не заперечує і не відкидає ні ротацію керівництва, ні паритетність в управлінні, ні партнерство та різноманітність організаційно-правових форм діяльності.  Все це має бути записано в Статуті. 
Зате централізація забезпечить єдність дій та відповідальність як керівних так і нижніх ланок організації за діяльність, чи бездіяльність.
avatar
6
Справді, суть "перезавантаження" "Просвіти" має відобразити новий Статут відповідно до закону про громадські об'єднання, що набув чинності з початку року. Про це і йтиметься на з'їзді товариства в цю суботу.
avatar
7
Достойної заміни Мовчану немає, амбітні областні сепаратистські князьки розвалять "Просвіту".
avatar