реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

З'їзд "Просвіти": місія нездійсненна?

Тихо, без жодного стороннього журналіста, без альтернативних виборів керівництва, без реального звіту пройшов Дев'ятий з'їзд Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Схоже, престарілих делегатів (до 30 років було всього 10 делегатів) не цікавили ні виклики, що на них має відповісти українство сьогодні, ні яскраві акції, якими можна б сколихнути заснулих українців, ні планомірна методична робота апарату "Просвіти" -- головне і чи не єдине завдання з'їзду: залишити на посаді голови того ж таки Павла Мовчана! Про це говорили найбільше.

Натомість сам Павло Мовчан визнав, що у зв'язку з новим Законом про громадські об'єднання треба писати новий Статут. А сам Закон він назвав дуже поганим, таким, що суперечить Конституції. От тільки дивина -- народний депутат Павло Мовчан ...голосував за цей Закон! Так, як і присутні на з'їзді колишні нардепи Іван Заєць та Микола Кульчинський. Чи націонал-демократи законів не читають -- навіть тих, які самі приймають? Не дивно, що й усе програли... А ми з ними.

У звіті контрольно-ревізійної інспекції делегати почули, що 2012 року ВУТ "Просвіта" імені Т.Шевченка отримала з державного бюджету більше 4 мільйонів гривень, а цього року -- 1 мільйон 200 тисяч. Натомість ні голова, ні комісія не відповіли на прості питання: куди використані мільйони, зібрані на Тарасову церкву? чому не фінансуються обласні організації, а все з'їдає Київ? У якому навіть нема фактично "Просвіти", як це виявила недавня звітно- виборна конференція і тепер нове керівництво міської "Просвіти" докладає героїчних зусиль для відновлення організації.

Характерною особливістю з'їзду стало вперте небажання надати слово голові Сумської обласної "Просвіти" Олексію Шевченку, проігноровані пропозиції голови Київської імської "Просвіти", відомого композитора Кирила Стеценка.

Це зібрання дуже нагадувало пізній брежнєвізм. Єдине, чого не вистачало -- "долго не смолкающих аплодисментов, переходящих в овацию". Ото лихо!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:опозиція, Просвіта, Іван Заєць, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
А чи були альтернативи - і кадрові (Мовчану), і тому стану, що склався в "Просвіті"? 
Чому фінансові порушення не мають логічного завершення - у суді?
avatar
2
Альтернативи навіть не виносилися, а пропозиції до складу ревкомісії, подані киянами, проігноровані Мовчаном
avatar
3
Треба відверто сказати - чернігівське обласне об'єднання не впоралося з "перезавантаженням". Не було проведено попередню організаційну роботу, щоб до з'їзду підійти з альтернативою. А так - пасивність чернігівської делегації на з'їзді та ще й не у повному складі...Якщо так піде далі - "зливай воду"!
avatar
4
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=1415980cbaf6b28d&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/u/0/?ui%3D2%26ik%3Db1c198ac1b%26view%3Datt%26th%3D1415980cbaf6b
avatar