реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про освітній закон

На мій погляд, новий закон значно змінює поточну ситуацію.

Закон скасовує "винятковість" мови меншини в навчальному процесі. Тепер українська (насправді в законі сказано "державна" - це перша шпаринка для русскаґа міра) встановлюється безумовною мовою навчання у бюджетних закладах протягом всього періоду навчання будь-якого мешканця України, незалежно від національності. Тобто, таке явище, як "школа з російською мовою викладання", якщо вона на бюджетному фінансуванні, йде в минуле.

При цьому, нацменшини і в садочках, і в початковій школі муситимуть, згідно зі законом, теж навчатися українською мовою. Їхня рідна мова має застосовуватися одночасно (в законі визначено "поруч" - ще одна шпаринка) з українською. Я, правда, не знаю, як наші генії-методисти всядуться на такий шпагат (це ж мало того, що одну й ту ж програму треба однаково якісно втокмачити дитині двома різними мовами, то ще й утриматися, при тому, в межах відведених на предмет академічних годин). Бідні ті діти нацмени (до речі, як їх визначатимуть? По заяві батьків?) - усі нормальні діти вчать предмет рік, а їм доведеться всі два мучитися - бо ж двома мовами одночасно. Не позаздриш. До того ж, де вчителів набратися? Як програми писати мовами нацменшин?

Тобто, закон саме для представників нацменшин закріплює психологічний стан мовної шизофренії. Українці, нарешті, цього стану зможуть цілком на законних підставах позбутися через запроваджений законом механізм мовної сеґреґації (меншини виокремлюються в окремі класи (групи) навчання - мовно-шизофренічний апартеїд). Вважаю це перемогою...

Звичайно, в Законі залишені шпаринки для проникнення "русскаґа міра", якщо така можливість у того "міра" з'явиться: продовжуватимуться бійки за статус "державної мови", статус "корінного народу", тлумачення слова "поруч" у сполученні зі "..з державною мовою..", за об'єм "поручного" навчання цією державною мовою в класах (групах) нацменшин, тощо.

Але, в цілому, закон є прогресивним і таким, що дає можливість українцям, при потребі, захищати свої і своїх дітей мовні права в процесі навчання...

ПС: Реакція на новий закон, і на цей допис кремлівських "україномовних" ботів підказує мені, що новоухвалений закон, таки, не лише прогресивний, а й насправді гарний!!!

Сергій ШУМСЬКИЙ,
голова Сновської "Просвіти" імені Т.Шевченка



Теги:національні меншини, Сергій Шумський, закон про освіту


Читайте також



Коментарі (0)
avatar