реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Про навушники, Богдановича, Сковороду і радість...

Майже рік я прожив спрагло. Без справжньої насолоди. Колись, вдягнувши навушники, міркував разом з улюбленими письменниками. Слухав, як вони добирають слова і плетуть сюжети шедеврів. Як діляться думками та метафорами. Як жартують і віртуозно іронізують. Це були найкращі співрозмовники. Це була насолода від Радіо Культура.
Майже щодня, незалежно від пори року, або рано-вранці, до 8:00, або під вечір, я насолоджувався спілкуванням завдяки Аудіокнижці, Радіотеатру, Виставі без антракту… з героями вершин світового письменства.

Хай мені вибачать чудові українські актори, але найбільш співзвучними моїй душі уже кілька років стали голоси Олексій Богданович на Наталя Коломієць за творами Скотта Фіцджеральда "Останнє кохання Монро Стара", Михаїла Себастьяна "Остання сенсація", Володимира Короткевича "Дике полювання короля Стаха", Антуана де Сент Екзюпері "Маленький принц", Роберта Джеймса Воллера "Мости округу Медисон".…

… Із 24 лютого 2022 року, під час облоги Чернігова, я жодного разу не вдягнув навушники. Треба було слухати тривоги, гул літаків, свист снарядів і мін та оцінювати відстань до місць вибухів…

Лише у травні, разом з квітами і травами, душа почала прокидатися. Але навушники вдягати не наважувався. Лунали і лунають повітряні тривоги. Вмикав на смартфоні Радіо Культура і переслухав уже знайомі, записані раніше твори. Фонотека не поповнювалася… Довго не слухав улюблених програм. Навушники помирали від самотності.

Коли восени зникало світло, читав на смартфоні Кортасара, Маркеса, Уельбека…

…Олексій Богданович повернув Радіо Культура у січні, місяць тому. Натрапив випадково на запис осіннього інтерв'ю "De libertate" (посилання в коментарях). Актор розповів про Сковороду, свободу та філософію. Я слухав і зрозумів, чому не оновлювалися твори на радіо, як почав оживати український театр, як відчув силу впливу.
Скільки співзвучних думок!

Потім у виконанні Олексія Богдановича почув радіодраму "Григорій Сковорода. Листи до Михайла Ковалинського". Вони дали ще більше для розуміння філософа. Слухав і… переслухував.

Вихідні, коли поринав у світ радіотеатру, давали душі не менше наповненості, ніж наші позитивні новини з фронту… Торжеством життя і любові, перемоги рідного, українського над темною силою зла, стала радіодрама за мотивами роману Івана Багряного "Тигролови". Я і не підозрював, що її радіопрем’єра відбулася ще у жовтні! Велика сила програм, які можна знайти в архіві сайту національного радіо! Навіть не очікував, що цей твір може заграти такою потужною світлою енергетикою життя у виконанні акторів театру…

… Дякую всім названим і неназваним акторам і режисерам – усім, хто будить душі, вселяє віру в перемогу гуманізму і передає Любов до України до кожного серця.

Владислав САВЕНОК



Теги:Багряний, аудіокниги, сковорода, Владислав Савенок, радіо Культура


Читайте також



Коментарі (0)
avatar