реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Про картоплю

Не мають наші селяни вільного часу. То закопують картоплю, то викопують... і кажуть, що без цього не виживуть. А чи є у тому сенс - навіть не намагаються з'ясувати.

Перш за все треба усвідомити, що картопля не є бажаним продуктом у людському раціоні. Уся рослина, окрім самої бульби, є отруйна для більшості ссавців. Крохмаль та інші речовини не є необхідними для нашого організму і завдають більше шкоди, ніж користі.

Та так вже склалося, що ми їмо картоплю, а суп чи борщ без картоплі взагалі не уявляємо. Та чи варто її вирощувати власноруч?

Суто економічне обгрунтування.
Для родини з трьох осіб потрібно на рік приблизно 500 кг картоплі. Перебраної, достатньо великої, неушкодженої, яка гарно зберігається. Щоб мати таку кількість, потрібно зібрати врожай приблизно не менше тони. Тобто це буде картопля "на їжу", насіннєва картопля і дрібна, яку хоч худобі згодуй, хоч викинь.
Гарна картопля для споживання восени, коли всі її збирають, коштує не більше 10 грн за кіло.Якісне насіння картоплі коштує приблизно від 20 грн за кіло. Дрібна коштує від 1 до 2 грн, або не коштує взагалі нічого.
От і виходить, що уся зібрана картопля загалом коштує 10*500+200*20+300*2=5000+4000+600=9600 грн.

І це максимум, який ви можете взяти за ту картоплю, якщо вийде зібрати бажаний врожай.

А тепер рахуємо витрати:
Картопля для посадки - це та сама картопля, яку ми вже рахували, тобто 200*20=4000 грн. Оранка землі, площею 10 сотих обійдеться не менше ніж по 80 грн за сотку, а подекуди і по 100 грн. Тобто виходить не менше 800 грн.
Посадка картоплі та волочіння у кожного воно різне і може залучати багато людей з оплатою або мінімум накритим столом, ціна якого інколи зашкалює. Але мінімальна вартість посадки та волочіння на площі у 10 сотих коштує 1500 грн.Потім полоти, обсипати та труїти від шкідників та хвороб.Це також ніяк менше 1500 грн нікому не обійдеться, а скоріше значно більше.

Ну і нарешті, викопати ту картоплю, зібрати, перебрати та відкласти на посадку наступного року.Знову ж таки дешевше, ніж за 2000 грн ви цю всю процедуру не виконаєте.

І що ми у підсумку маємо? 4000+800+1500+1500+2000=9800 грн.
І це за умови, що буде гарна погода і буде врожай. А таке стається приблизно два рази на три сезони. Тобто ваш ризик у цьому складає не менше 30%. Іншими словами ви не матимете врожаю кожен третій рік.

Отакої... виростити самостійно виходить дорожче, ніж купити одразу все готове. І це ще не порахований ваш власний час, сили та здоров'я, які ви вкладете на кожному етапі.

А чому ж так?
Та тому, що ви платите за працю інших людей, за використання техніки, за хімію і навіть за ті мішки та сітки, де та картопля насипана. А врожай ваш разів у 5 менший за врожай у пісках Єгипту, бо ви використовуєте технології 19 століття у вирощування улюбленої картопельки. Ціна картоплі ніколи не виросте, бо собівартість її вирощування широкозахватною технікою за сучасними технологіями у рази менша і ви не спроможні скласти їм конкуренцію. Їм ціна у 10 грн за кіло цілком вигідна, а вам така ціна збиткова.

Але наші люди рахувати не вміють, а подекуди не хочуть. І садять, копають, вбиваються поколіннями, а розуміння так і не приходить...

Сумно... бо існує купа інших культур для вирощування, де ручну працю ще не замінили машини і ці продукти достатньо дорого коштують, що виправдовує їх вирощування як для себе так і на продаж. Навіть посадка ягідних кущів та плодових дерев на тих самих 10 сотках у рази вигідніша за картоплю. Але... чомусь садків більших за 3-4 сотки майже не спостерігається...

Чи то рахувати не вміють, чи то якийсь вірус у головах сидить, що треба картопля... картопелька... КАРТОПЛЮ треба ... аааааа....
Лікуйтесь... ой, ...тобто... спершу рахуйте, а потім дійте.

До речі, саме картопля є найдорожчим з усіх популярних серед українців "гарнірів". Макарони, рис, гречка, пшоно, перловка, ячна крупа, пшенична крупа, манка, горох, чечевиця, квасоля, боби - це далеко не повний перелік того, чим можна замінити картоплю і усе це, у перерахунку на одну порцію, коштує дешевше за най-най-най дешевшу картоплю.

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:картопля, Село, Анатолій Яровед, селянське господарство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar