Чому дорогі картопля і яйця?
У приватні повідомлення написало декілька людей, які намагались пояснити мені, що картопля не може коштувати 30 грн за кіло, а яйця повинні бути не більше, ніж 35 грн за десяток...
Таких мамкиних бізнесменів довелося переконувати та пояснювати, що так не має бути ніколи. І що низька ціна на харчі в Україні пішла у минуле і ніколи вже не повернеться. І ось чому...
Низька ціна на продукти, що вирощуються в Україні була такою тривалий час через одну просту причину - нас не пускали на ринки поза межами України. А це призводило часто до перевиробництва. На те було багато причин, але одна з головних причин блокування української агропродукції - московія, яка нахабно та безкарно блокувала будь-які намагання вийти на зовнішні ринки.
З 2014 року ситуація змінилася і вже у 2017-2018 році все почало поволі виходити на світові простори. Саме тоді ми побачили перші коливання цін на просту звичну продукцію і це була ознака того, що уривками ця продукція таки тікає з України і продається за гарні гроші. І все б далі тільки наростало... та стався той самий ковід. який світову торгівлю поклав "мордай в пол". Потім у 2022 році почалась масштабна війна і нам дозволили торгувати ще більше, ніж раніше. І тільки аж у 2024 році ці дозволи справді запрацювали. Наша продукція поринула у Європу та за моря. Надлишку бодай чогось в Україні тепер нема і саме тому ціна стала рости до світових.
Але це не все. Скоріше у наступному агросезоні ціни на продукти стануть ще вищі, навіть вищі за світові. І на це є інша причина.
Певно, ви знаєте і бачили факти, коли наша продукція на полицях європейських супермаркетів коштує дешевше, ніж у нас. А знаєте чому?
А все тому, що не виробник такий дурний та нахабний, а продавець. Рахуйте самі. Для прикладу візьмемо умовний кілограм харчів, який виробляє виробник і продає оптом. В Україні він продає оптом по 40 грн за кіло, а за кордоном продає по 60 грн за кіло. Нагадую, це оптом, за контрактом, вагонами...
Тільки за кордоном магазин ставить 10% націнку і виходить товар на полицях 66 грн за кіло.
А у нас в Україні продавець ставить 100% націнки і товар на полиці стоїть аж по 80 грн за кіло.
Ось у цьому і причина тієї різниці. Та тільки коли товар від виробника буде коштувати так само і для наших і для не наших - по 60 грн за кіло, то наші продавці не зменшать націнку. І ті самі харчі стануть коштувати вже не 80, а усі 120 грн за кіло. І це при тому, що десь за морями ті самі харчі будуть стояти у магазині по ті самі 66 грн.
Що це спровокує? Правильно - до масового завезення тих харчів, вироблених в Україні, назад в Україну дрібними партіями. І це покладе початок перегляду цінової політики відомих нам АТБ, Сільпо, Фора, Невус і т.п. Націнки по 100 та 200% підуть у минуле. Але не одразу... спочатку будуть дикі ціни на усе, потім колапс торгівлі з банкрутствами мереж, а вже потім перехід на адекватну цінову політику.
У підсумку можна стверджувати, що вирощування та виробництво продуктів в Україні на найближчі 5-10 років стають надприбутковим бізнесом, який матиме постійне зростання. Але за умови, що ви не будете гнатись за ціною, а підете на нижчому ціновому сегменті та торгуватимете виключно продукцією місцевих виробників з місцевої сировини.
Анатолій ЯРОВЕД
Таких мамкиних бізнесменів довелося переконувати та пояснювати, що так не має бути ніколи. І що низька ціна на харчі в Україні пішла у минуле і ніколи вже не повернеться. І ось чому...
Низька ціна на продукти, що вирощуються в Україні була такою тривалий час через одну просту причину - нас не пускали на ринки поза межами України. А це призводило часто до перевиробництва. На те було багато причин, але одна з головних причин блокування української агропродукції - московія, яка нахабно та безкарно блокувала будь-які намагання вийти на зовнішні ринки.
З 2014 року ситуація змінилася і вже у 2017-2018 році все почало поволі виходити на світові простори. Саме тоді ми побачили перші коливання цін на просту звичну продукцію і це була ознака того, що уривками ця продукція таки тікає з України і продається за гарні гроші. І все б далі тільки наростало... та стався той самий ковід. який світову торгівлю поклав "мордай в пол". Потім у 2022 році почалась масштабна війна і нам дозволили торгувати ще більше, ніж раніше. І тільки аж у 2024 році ці дозволи справді запрацювали. Наша продукція поринула у Європу та за моря. Надлишку бодай чогось в Україні тепер нема і саме тому ціна стала рости до світових.
Але це не все. Скоріше у наступному агросезоні ціни на продукти стануть ще вищі, навіть вищі за світові. І на це є інша причина.
Певно, ви знаєте і бачили факти, коли наша продукція на полицях європейських супермаркетів коштує дешевше, ніж у нас. А знаєте чому?
А все тому, що не виробник такий дурний та нахабний, а продавець. Рахуйте самі. Для прикладу візьмемо умовний кілограм харчів, який виробляє виробник і продає оптом. В Україні він продає оптом по 40 грн за кіло, а за кордоном продає по 60 грн за кіло. Нагадую, це оптом, за контрактом, вагонами...
Тільки за кордоном магазин ставить 10% націнку і виходить товар на полицях 66 грн за кіло.
А у нас в Україні продавець ставить 100% націнки і товар на полиці стоїть аж по 80 грн за кіло.
Ось у цьому і причина тієї різниці. Та тільки коли товар від виробника буде коштувати так само і для наших і для не наших - по 60 грн за кіло, то наші продавці не зменшать націнку. І ті самі харчі стануть коштувати вже не 80, а усі 120 грн за кіло. І це при тому, що десь за морями ті самі харчі будуть стояти у магазині по ті самі 66 грн.
Що це спровокує? Правильно - до масового завезення тих харчів, вироблених в Україні, назад в Україну дрібними партіями. І це покладе початок перегляду цінової політики відомих нам АТБ, Сільпо, Фора, Невус і т.п. Націнки по 100 та 200% підуть у минуле. Але не одразу... спочатку будуть дикі ціни на усе, потім колапс торгівлі з банкрутствами мереж, а вже потім перехід на адекватну цінову політику.
У підсумку можна стверджувати, що вирощування та виробництво продуктів в Україні на найближчі 5-10 років стають надприбутковим бізнесом, який матиме постійне зростання. Але за умови, що ви не будете гнатись за ціною, а підете на нижчому ціновому сегменті та торгуватимете виключно продукцією місцевих виробників з місцевої сировини.
Анатолій ЯРОВЕД
Читайте також |
Коментарі (0) |