реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про Іловайськ - Віктор Муженко

Після моїх інтерв’ю про Іловайську трагедію, деякими українськими і російськими ЗМІ інтенсивно поширюються маніпуляції і безпідставні звинувачення щодо відповідальних за прийняття рішень на проведення операції.

Процитую декілька речень з інтерв’ю Радіо Свобода
(23.04.2019 р.) для тих, хто переслідує свої політичні цілі, перекручуючи недолугими фантазіями і хворобливими домислами мої судження і висновки:

1. “– Це рішення ухвалювалося разом з вами? Ви несли за нього відповідальність?
– Це було на нараді в Адміністрації президента. Це була нарада, в якій брали участь президент Петро Порошенко, начальник Генерального штабу ЗСУ, секретар РНБО Олександр Турчинов, очільник МВС Арсен Аваков і ще ряд посадових осіб. Я сказав, що зараз Іловайськ вже не відіграє особливої ролі. Є протокол наради, який може це підтвердити. Це було десь 20-21 числа, коли ухвалювалося рішення про повторний штурм”.

2. “Жоден із батальйонів, які були виділені від МВС, не перебували в підпорядкуванні штабу АТО. Формально в нас не було правових підстав віддавати розпорядження. Всі розпорядження йшли по лінії МВС”.

3. “– Ким ухвалене рішення і хто узгоджував “зелений” коридор?
– 27 серпня виступив із ініціативою Путін, сказав, що ми готові надати “зелений” коридор. Мені президент (Петро Порошенко – ред.) поставив завдання узгодити маршрути з військовим керівництвом Росії. Всі питання і маршрути я узгоджував із начальником Генерального штабу Росії, а вже під час безпосередньо виходу – з його першим заступником генералом Богдановським. Всі ті переговори велись по спеціальному державному зв’язку, ці записи мають бути. Принаймні в мене свій варіант записів є”.

Отже, відповідь на ключове питання: “ХТО ІНІЦІЮВАВ перед Президентом України провести Іловайську операцію?” – знаходиться в протоколі наради в АПУ. Вважаю, що той, хто ініціював і повинний надати відповідь для ЗМІ, щоб припинити всілякі маніпуляції і припущення.

Добровольчі батальйони МВС підпорядковувались МВС, а не штабу АТО і ними управляли його представники, зокрема в Іловайську.

Українські військові посадові особи можуть вести переговори з представниками російської армії тільки після відповідної вказівки політичного керівництва України з метою уникнення втрат наших військовослужбовців.

Головний обов’язок будь-якого Президента України як Верховного головнокомандувача Збройних Сил України – захищати Україну від зовнішньої агресії, а Армія зобов’язана виконувати його законні рішення і накази.

Президент України Петро Порошенко в той час був зобов’язаний приймати рішення воювати з російськими загарбниками і він гідно виконував свої обов'язки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

Вороги України явно бажають сформувати суспільну думку про начебто “злочинні рішення попередньої влади”, штучно нагнітаючи негативну інформаційну атмосферу, щоб приховати, перш за все, свої злочини. Ймовірно в країні наступає час, коли вони “призначатимуть крайніх”, хто воював за Україну з 2014-го. Російські військові злочинці при владі вже давно це роблять, незаконно порушуючи кримінальні справи проти українських командирів.

Маю тверде переконання, що винні у розпалюванні російсько-української війни, захваті Криму, у розстрілі колон ЗСУ і добровольчих батальйонів МВС під Іловайськом, інших вбивств і терору на українському Донбасі – російські військові злочинці. Вони створили вже багато прецедентів для судового розгляду їх злочинів в Гаазі, яка з нетерпінням їх чекає.

Вірю і впевнений в те, що за свої злочини в Україні саме російські військові злочинці різного “калібру” сповна відповідатимуть перед міжнародними судовими органами. І коли настане їх час, вони будуть відповідати і перед Богом.

Віктор МУЖЕНКО



Теги:Іловайськ, Арсен Аваков, Віктор Муженко, російсько - українська війна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Не сказано, чи було оформлено двосторонню угоду.
avatar