реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Муженко відкриває карти

Видання "Факти" опублікувало інтерв'ю з колишнім начальником Генерального штабу ЗСУ, а нині провідним науковим співробітником науково-дослідницького інституту ЗСУ генералом Віктором Муженко. Людиною, яка в травні 2014 вперше начистила рило русскім в Донецькому аеропорту, генералом, який зупинив просування русскіх на Донбасі і який очолював Генштаб під час ЗВІЛЬНЕННЯ Маріуполя, Сіверодонецька, Лисичанська, Волновахи та багатьох інших міст, які нині нам доведеться звільняти знову.

Що цікавого розповів нам генерал, якого навіть співслуживці охрестили "Вітя-війна"?

По-перше, що в командуванні ЗСУ він не працює з другої половини квітня 2022 р. У перший же день вторгнення генерал Муженко почав працювати в Генштабі, але... "Залужний сказав мені особисто, що «це рішення президента, щоб ви залишили пункт управління»".

Треба ж забути минуле і єднатися задля перемоги, ви ж розумієте? Ще цитата: "Не знаю, кому я створив незручності. Може, тим, що категорично не сприймав перемовини з ворогом, які тоді вели".

Генерал Муженко зізнався, що він не розуміє, як сталося що русскіє прорвалися на півдні. Він розповів, що ще у 2017 р. була проведена командно-штабна гра, під час якої були визначені основні напрямки прориву російської армії, і що реальний наступ русскіх у 2022 р. практично збігся з визначеним тоді. За винятком одної деталі. Тоді українське командування взагалі не розглядало прорив русскіх з Криму. Чому? Муженко цього не казав, але ми знаємо, що на Чонгарі тоді була організована оборона, проривати яку русскіє геть і не потикалися. А потім ЗЕ влада стала хвалитися спрощенням дороги на Крим...

Муженко розповів, що він не розуміє, як сталося так, що русскіє висадили десант у Гостомелі на аеродром. Він каже, що можливість прориву мобільних груп русскіх над Київським водосховищем розглядалася і тому були створені засоби ППО - так звані "шилочні дивізіони". Хто й коли зняв ці дивізіони з чергування, він не відає.
Муженко каже що на листопад 2018 р. Україна мала всі можливості до 2022 р. збільшити кількість зенітно-ракетних дивізіонів у два рази. Пригадуєте галас Зеленського: "НАТО закрий небо"? Американський військовий експерт Філіп Карбер на закиди українського керівницива, мовляв США дають Україні недостатньо зброї, зауважив що Україна не робила нічого, аби зброю мати. Генерал Муженко підтвердив - так, це правда. Українська влада у період 2019-2022 рр. практично не посилювала обороноздатність країни. А могла.

Муженко підтвердив, рекети "Грім" було можливо виробляти масово. Україна цього не зробила, а тепер канючить у союзників ракети дальністю більше 300 км.

Муженко заявив, у перші дні вторгнення Україна втрималася виключно на силі волі і ініціативності українських офіцерів. "Ми втрималися завдяки лідерству, самостійності й ініціативності командирів низової ланки — рот, батальйонів до комбригів включно, а в деякі моменти й волі командирів вищої ланки. Мабуть, це був результат підготовки й нашого досвіду з 2014 по 2022 рік, коли ми тактичну ініціативу віддавали командирам." От так. Все вирішила підготовка командирів, а не той що не втік.

Ну й головне. Муженко розповів, що він сильно сумнівається в тому, що війна завершиться до кінця літа, як обіцяє нам Буданов і на що сильно сподівається зелена влада, яка вже готує на осінь вибори. Муженко відверто каже, що війна затягнеться і на наступний рік. Абсолюнто чітко, з цифрами, Муженко розповів скільки військ русскіє мають зараз, скільки вони призвали. Скільки російських горлорізів ще не доїхали до фронту, тобто явно перебувають в навчальних частинах. Розповів про плани русскіх з розгортання своєї армії. Очевидно, Москва не полишає спроб задавити нас масою.

Цікаво, що про те саме казав генерал Назаров, який нині працює радником Залужного. Тобто, так вважає і генерал Залужний також.

Муженко розповів про дуже багато обставин. І головне - він не сумнівається у нашій перемозі.
Україна переможе. Важко, виснажливо, болісно. Але переможе.

Валентин ШКАРУПА



Теги:російсько - українська війна, Чонгар, Віктор Муженко, Гостомель, Залужний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar