реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Приватні нотаріуси — об'єкт для податкової

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність
Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, у т. ч. тих, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зокрема приватну нотаріальну діяльність, регламентується Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб». Спеціального розділу (групи статей), де б у цілому йшлося про особливості оподаткування доходів осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність і, зокрема, приватну нотаріальну діяльність, у Законі немає.

Тобто приватні нотаріуси, хоча й належать до певної групи платників податку, проте законодавством встановлено, що від початку дії Закону їхні доходи оподатковуються за загальними нормами, встановленими Законом для фізичних осіб — за ставкою податку 15 % від об’єкта оподаткування.

Доходом з джерелом його походження з України визначено будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, зокрема у вигляді доходів від здійснення незалежної професійної діяльності на території України.

Доходи платників податку, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, — це сума коштів, що сплачується їм клієнтами (як юридичними, так і фізичними особами) за вчинення нотаріальних дій та надання додаткових послуг правового характеру.

Об’єктом оподаткування платника податку є загальний місячний та/або річний оподатковуваний дохід, у т. ч. дохід, одержаний від здійснення незалежної професійної діяльності на території України.

Законом встановлено, що платник податку повинен подати річну податкову декларацію, якщо згідно з нормами цього Закону він зобов’язаний задекларувати свої доходи. При цьому встановлено, що обов’язок платника податку з подання декларації вважається виконаним за умови, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов’язаних подавати звітність (за ф. № 1ДФ) з цього податку у встановленому порядку.

Разом з тим платник податку, що отримує доходи, нараховані особою, яка не є податковим агентом, зобов’язаний внести таку суму доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.
Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку (15%). Тобто у податкового агента оподаткування виплачених доходів є кінцевим.

Податкова декларація — це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку.
При визначенні річного оподатковуваного доходу платників податку, у т. ч. приватних нотаріусів, повинні прийматися до уваги лише ті з відображених у податковій декларації доходи, з яких необхідно сплатити до бюджету податок з доходів фізичних осіб, тобто доходи, одержані не від податкового агента.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:юрист, нотаріус, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar