реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Пристрасті навколо Бернеса

На сторінках "Сіверщини" публікувалася дискусія, викликана наміром встановлення цього пам'ятника -- зокрема, голова правління благодійного фонду "Ніжен", член правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Микола Шкурко вважає, що оскільки Марк Бернес був діячем радянської, а не української культури, а в Ніжині тільки народився і практично не жив, то й пам'ятник встановлювати було недоцільно. Тим паче, що і був, він, власне, співцем сталінської системи.

Народний артист України, керівник Національної музичної спілки, видатний музикознавець Анатолій Авдієвський відповів на запит фонду «Ніжен», що «в такому солідному та об’ємному московському виданні як «Первый век кино» (Москва, «Локіт», 1996р.), де ґрунтовно досліджується творчий шлях видатних кіноакторів, режисерів та сценаристів світового рівня, ім’я Марка Бернеса - не згадується. Не має він окремої персоналії як радянський шансоньє, і в шістнадцятитомній «Українській радянській енциклопедії» (УРЕ). Як нам видається, рішення про встановлення пам’ятника радянському кіноактору та виконавцю пісень Марку Бернесу слід, мабуть, вирішувати на державному, а не на місцевому рівні».

Зрештою, пам’ятник відкрито і, як показала дискусія навколо нього, в Україні досі не вироблена чітка система щодо пам’ятників. Тому в Чернігові в одну ніч на багатьох будинках з’являються чорні меморіальні дошки героїв минулої війни, яку тут не воювали, а тільки жили. На Валу, в історичному центрі старовинного міста, вкопує горе-кандидат меморіальний знак, яким вказує де стоятиме пам’ятник князю Михайлу і боярину Федору. Той же Коптєв у Прилуках реставрує Леніна, хоча його треба зносити. У Чернігові комуністи також підмарафетили свого ідола, а зате на ремонт пам’ятника Богдану Хмельницькому грошей у влади не вистачило. Повертати його лицем до церкви також не спішать, бо , як заявила головний архітектор міста Людмила Павлінська, він має стояти обличчям до …Москви.

Пам’ятники, як і суспільство – у невизначеному стані.



Теги:Бернес, Микола Шкурко, Ніжин, Анатолій Авдієвський, Коптєв


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
дуже показово,що сучасна влада ставить пам'ятники тільки маркам та йозелям...
avatar
2
Встановлення статуй та величезної кількісті меморіальних досок на згадку про "героєв савєтскай" епохи, в т.ч. і кіногероів сталінського періоду, є піар-технологією по промиванню мізків "совкам" з метою втягнення України назад в крамлівську Євразію.
avatar