реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Приниження тувинців

Мобілізовані з Туви у відеозверненні до міністра оброни, президента рф та глави республіки розповіли про знущання над ними «міліціонерів днр».

«Тайга.Инфо» та низка телеграм-каналів опублікували відео, на якому група військових принижує солдатів із Туви. Після чого про маленьку республіку, де мешкає трохи більше 300 тисяч жителів, заговорили не тільки в росії.

Приниження представників малого народу, якими в росії є тувинці, набуло розголосу, і конфлікт вже не можна приховати.

Тувинці рідною мовою розповіли, що з 29 грудня перебувають в Донецьку, частина — на передовій. Поранені звернулися до госпіталю, і з’ясувалося, що вони не належать до жодної військової частини.

«4 лютого приїхали військові з «днр» і почали залякувати мобілізованих: стріляли з автоматів, примушували віджиматися, кричали, що живими ніхто звідси не вийде. Говорили, що тувинці відносяться до «днр», — так переклали слова мобілізованих численні телеграм-канали.

Їх мобілізували 29 вересня і відправили на тримісячну підготовку до Новосибірська. Солдатів не навчали і не готували до боїв, обіцяли, що вони потраплять до комендантського батальйону. На полігоні побували два-три рази. Тувинці у відеозверненні заявили, що не мають командування. До них прийшли «міліціонери днр», які почали принижувати і казати, що вони не є солдатами росії.

Глава республіки Тува владислав ховалиг у телеграм-каналі повідомив, що написав звернення міністру оборони і зателефонував керівнику уряду «днр» віталію хоценку з вимогою перевірити «законність дій народної міліції».

До Донецька терміново вилетіли представники Туви. «Це кричущий факт, який дискредитує становище мобілізованих», — заявив владислав ховалиг і зажадав перевірити факти, чому «міліціонери днр» погрожували вбити мобілізованих.

За повідомленням «Тайга. Инфо», знущався з тувинців підполковник в’ячеслав губін з позивним «батя» зі своїми підручними. Той самий, який українських солдатів у 2014—2015 роках «скидав у кар’єр, а потім взявся за своїх, які не слухаються офіцерів».

Інформація про безчинства путінської орди щодо своїх же солдатів набула такого розголосу, що екс-глава Туви, віце-спікер держдуми шолбан кара-оол перервав відрядження до Сибіру і поїхав у Донецьк з’ясовувати обставини.

Тува — це порохова бочка для кремля, де ненавидять росіян і поступово їх витісняють з республіки. Нагнітання національних пристрастей призвело до того, що російськомовне населення, порівняно з 1980-ми, скоротилось з 33% майже удвічі. За переписом 2010-го, тувинці становили 82%, а росіяни — 16,3%, і відтік триває, зараз залишилося трохи більше 8%.

На вулицях міст тут з’являються написи: «росіяни — наші вороги», «Забирайтеся геть». У репортажах московські ЗМІ писали, що в республіці проводяться акції залякування, вечорами росіянам страшно вийти в місто. З цієї причини навіть начальник республіканського фсб боявся привезти свою сім’ю в Кизил — столицю Туви, про що він розповідав «московскому комсомольцу».

Мітинги під гаслом «росія херек чок» стали буденним явищем. У перекладі з тувинського це звучить як «росія не потрібна». Нині Тува — це регіон, з якого втікають не тільки прості смертні, навіть російські чиновники і бізнесмени. Це не міжетнічна напруженість, вважають російські експерти, це «пряма русофобія». У регіоні не довіряють російським кадрам, тільки тувинським, які прийшли з віддалених районів і навіть не знають російської мови.

Тува — найбідніший регіон рф. За межею бідності перебуває 40% тувинців. Через кримінал і корупцію інвестори залишають республіку. В Кизилі безробіття сягає понад 20%. У 2020 році Тува опинилася на першому місці за кількістю вбивств на душу населення.

У республіці Тува переплітаються інтереси Китаю, Монголії та Туреччини. В Китаї досі вважають, що територія Туви була незаконно окупована царською росією. На політичних картах цей регіон називають Тану-Урянхай, і китайська присутність з роками тут тільки посилюється, а відсоток китайського населення зростає. Коли розпадеться росія, Тува стане провінцією Тану-Урянхай.

Поки що кремлю вдається відкупитися від сепаратизму великими бонусами для регіональних еліт, але порохова бочка може вибухнути в будь-який момент, бо злиденному народу нічого втрачати.

Очевидно, ті, хто познущався з тувинців, не знають історію і настроїв, які нині панують у Туві. Ймовірно, з цієї причини заступник голови держдуми терміново полетів гасити конфлікт тувинців з «міліцією днр».
путін війною з Україною тільки поглибив сепаратизм в рф і посилив відцентрові сили, які погублять росію. Ситуація в Туві — ще одна ілюстрація до цієї думки.

Богдан КУШНІР, "Голос України"



Теги:розпад Росії, Тива, донбас, російсько - українська війна, Богдан Кушнір


Читайте також



Коментарі (0)
avatar