реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Прилуки: аварія триває - місто без води, школи закриті

23 січня, у Прилуках на добу зупинили роботу водопроводу, аби провести ремонт на міському колекторі. Обмежити потік стічних вод потрібно, аби знайти місця пориву і поставити заглушки. А от підрядника для робіт, що потребують потужної гідродинамічної машини, знайшли лише у Житомирі.

Як повідомлялось, вже п'ятий день у Прилуках намагаються лівідувати аварію на каналізаційному колекторі, що розташований за адресою м. Прилуки, вул. Галаганівська, 29.

Офіційно повідомлялось, що аварія сталась орієнтовно 18 вечора 19 січня.

"Нагадаємо, аварія відбулася ввечері 19 січня. Діаметр колектора — 800 міліметрів, глибина залягання — 12-14 метрів", - йдеться на сайті Чернігівської ОДА.

Проте, за іншою інформацією, оселі жителів вулиці Шевченка та прилеглих вулиць почало підтоплювати стічними водами ще з самого ранку п'ятниці. Коментарі про це дописувачі лишали і до повідомлень про аварію, що оприлюднювались на сайті "Час Чернігівський".

"...Але ж 19.01.18 року о 10:00 на моїй присадибній ділянці дуже швидко вже з'явився ставок з таблицею менделеєва та фікаліями міської каналізації. Є відповідні зареєстровані заяви звернення до комунальщиків, і до голови міської ради...", - повідомляє жителька міста.

Втім очевидний факт - оперативно проблемою міська влада практично не займалась. І лише резонанс та розголос всеукраїнських ЗМІ протягом суботи-неділі змусили міську владу діяти.

Цікаво, що перше офіційне повідомлення про пошкоджений колектор з'явилось на сайті Прилуцької міської ради лише у понеділок після 11 ранку, практично через 3 доби після аварії.

У бездіяльності міську владу звинуватили на брифінгу у Чернігівській ОДА у понеділок, 22 січня. Тут заявили, що місцева влада не має уявленя про матеріальний резерв, який би допоміг у такій ситуації. Також відсутні навички реагування на надзвичайні ситуації.

Більш того, місце прориву - величезне провалля - навіть не охоронялось як слід у перші дні. Що могло спричинити травмування людей через подальше зповзання грунту.

У неділю, 21 січня у Прилуках терміново зібрались спеціалісти ЖКГ з області - на засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вирішували як забезпечувати місто водою та ліквідувати порив каналізаційного колектора.

У понедліок зранку у Прилуки прибули спеціалісти та техніка з КП "Чернігівводоканал", втім їх обладання не підійшло.

Пошуки виходу із ситуації продовжувались протягом дня 22 січня. Врешті комунальники та спеціалісти ДСНС змонували тимчасову обхідну лінію, що відкачувала нечистоти в обхід місця прориву. Це дозволило частково відновити подачу води у місті - її включали за графіком.

На позачерговій сесії 22 січня Прилуцька міська рада виділила 1,7 мільйона гривень комунальному підпримству КП “Прилукитепловодопостачання” для оперативного вирішення проблеми та ремонту колектору.

А вже 23 січня до Прилук приїхали спеціалісти житомирської компанії, які спробують вирішити проблему за допомогою потужної гідродинамічної машини, повідомив сайт Прилуцької міської ради.

Для того, щоби спеціалісти знайшли прорив і поставили заглушки у системі водовідведення, вирішено перекрити водопостачання на добу. За цей час буде максимально осушено каналізацію. Коли ж буди повністю змонтовано обвідну лінію труб, водопостачання відновлять.

Також у міській раді вирішили зупинити навчальний процес у школах до понеділка 29 січня. У дитячих садочках за потреби організовуються чергові групи.

Міська рада також звернулась мешканців міста обмежити злив води до каналізаційних систем задля ефективнішої ліквідації аварії мережі водовідведення.

Тим часом водопровідну воду у Прилуках досліджують на наявність кишкової палички та інших мікроорганізмів. Проби відібрали 3 різні лабораторії: Державного лабораторного центру, Держпрожспоживслужби та відомча Прилуцького водоканалу.

«Відібрані проби зразків води в кінцевих точках. Вода буде досліджена по бактеріологічних показниках і хіміко-токсикологічних. Які будуть результати? Треба почекати. 0108 + 0435 Мінімальний термін, який потрібен для простого бактеріологічного дослідження – це від трьох до п’яти діб», - повідомив начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен.

Підвіз технічної води по місту здійснюють пожежні машини. Воду питну підвозять для медзакладів.

Прилуцька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля». Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Місцеві жителі кажуть - подібна аварія практично на цьому ж місці трапилась 36 років тому. Тоді її ліквідовували спеціаліст з Києва.

Втім чи має відношення подія майже 40-річної давнини до аварії нинішньої - невідомо. Адже є дані, що строк служби труб у подібних спорудах - у середньому 40 років."Час чернігівський"



Теги:Прилуки, Валерій Дубіль, БЮТ, ДСНС в Чернігівській області, аварія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar