реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Президент Німеччини за 35 км від російського кордону

Вже вдруге приїхав до Корюківки на Чернігівщині президент Федеративної Республіки Німеччини Франк- Вальтер Штайнмаєр.

І як і минулого разу, спершу він вшанував жертв спаленої Корюківки часів другої світової війни, коли угорські окупанти під командою німецьких знищили біля 7 тисяч мирних мешканців. Президент спільно з Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН Анкою Фельдгузен поклав квіти до меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини.

Під час вітальної зустрічі з міським головою Ратаном Ахмедовим пролунав сигнал повітряної тривоги і президент мусив спуститися у бомбосховище, де поспілкувався з місцевими мешканцями, які в лютому-березні цього року опинилися в окупації. Президент Німеччини був вражений самовідданістю корюківчан, які з голими руками виходили назустріч ворожій техніці. "Ми були в підвалі. Ми розмовляли із жінками... Я захоплений мужністю цих людей. Вони голими руками зупиняли російські танки і змусили їх повернути назад", – розповів він на брифінгу.

Він також щиро подивований згуртованістю людей, які, маючи обмежені ресурси під час окупації, змогли відновити місцеву пекарню і загалом організувати життєдіяльність громади, відрізаної від будь-якої зовнішньої допомоги.

Окрім того, Президент Німеччини передав очільнику громади Ратану Ахмедову контакти міста Вальдкірх, яке готове стати побратимом для Корюківки. «Ми вдячні німецьким партнерам за підтримку, зокрема у підготовці до зими, – наголосив Ратан Ахмедов. – Налагодження партнерських стосунків з якимось містечком Німеччини було моєю давньою мрією. Адже робота в такому форматі зазвичай є дуже плідною і корисною обом сторонам». "Я можу підтвердити обіцянку, що Корюківка встановить побратимські відносини з містом Вальдкірхен на південному заході Німеччини. Буде розвиватися дружба між цими містами, і це не абстракція... Треба, щоб більше міст підтримували такі побратимські зв'язки. Це дає також дуже чіткий сигнал Москві, що їй не вдасться розділити наші народи", – сказав німецький президент.

Президент Німеччини передав Корюківці генератори та машину для переробки деревини на паливо.

Принагідно Франк-Вальтер Штайнмаєр ознайомився зі зруйнованими інфраструктурними об’єктами в обласному центрі та поза його межами. «Дуже важливо для нас було налагодити внутрішньообласну та зовнішню логістику. Загалом по області зруйновано 33 мости. Більшість із них (по тимчасовій схемі також) ми вже відновили. Це стало можливим, зокрема, завдяки міжнародним партнерам», – резюмував голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

Окрім того, Президент Німеччини відвідав Іванівську громаду та поспілкувався з мешканцями Ягідного, історія якого відома всьому світу. «Враження, отриманні під час цієї поїздки, я заберу з собою до Німеччини. Я ділитимуся ними з усіма, бо побачене тут неможливо забути», – наголосив Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Фото Віктора Кошмала



Теги:Україна - Німеччина, Чаус, широка війна, Штайнмаєр, Ягідне, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar