реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Президент бореться з корупцією: липова друкарня платить йому гонорари

Донецька друкарня «Новий світ», за два роки виплатила авторська винагорода президенту Віктору Януковичу на загальну суму майже в 32 млн гривень, насправді не випускає книги. Про це повідомляє «Дзеркало тижня. Україна».

У переліку, розміщеному на сайті друкарні, вказані рекламні поліграфічні послуги, видання газет і журналів тощо. Книговидання з-поміж цих позицій не зазначено. Аби випускати книги, друкарня має бути обладнана спеціальною технікою. Також, на відміну від видавництва, друкарнязазвичай не купує майнові права на інтелектуальні твори і не розпоряджається ними - вона просто видає замовлену продукцію.

Зв'язатися з компетентними співробітниками «Нового світу» виданню не вдалося. Спілкування з пресою з приводу президентських книг було доручено заступнику директора Едуарду Вакуленку, але його телефон весь час був відключеним.

Поки жодної з книг президента, виданих цієї друкарнею, не вдалося виявити ні в реєстрах бібліотек, ні на прилавках книжкових магазинів.

Як підрахували журналісти ZN.UA, якщо виходити з середньоринкових цін і стандартних авторських гонорарів (10%), друкарня мала б розраховуватина продажу як мінімум на суму в 320 млн. Тобто, планований тираж - 6,4 млн примірників.

У таких кількостях в Україні не видавалася жодна книга. Для порівняння, найпопулярніший автор країни Симона Вілар недавно поставила рекорд у 209 тис. книжок на рік, випустивши 15 творів. А тираж книги Леоніда Кучми «Україна не Росія» склав 10 тис. примірників.

Нагадаємо, в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович видав чотири книги: «Рік в опозиції. У політіці НЕ Буває залишкових перемог и поразок», «... І рік при ВЛАДІ. Від кризи - до економічного зростання», «Здолати шлях "і" Як Україні далі жити». Також у його бібліографії значиться англомовний «путівник по Україні для інвесторів» Opportunity Ukraine, написаний і виданий в 2011 році.

Всі перераховані вище книги виходили в різних видавництвах: «Фоліо», «Валрус-Дизайн» і «Видавничий Дім Дмитра Бураго». При цьому, згідно з декларацією президента про доходи , в 2011 році він отримав «авторську винагороду» у розмірі 16,4 млн грн, а в 2012-му - 15,55 млн. Згідно з поясненнями прес-служби глави держави, це кошти від передачі їм майнових прав на свої твори, зокрема, на створені ним у 2005-2010 рр.. книги, а також ще ненаписані, донецькому підприємству - ТОВ Друкарня «Новий світ».

Нагадаємо, на фінансування держпрограми «Українська книга» в цьому році планується виділити 37,5 млн грн, з яких близько 12 млн підуть на погашення кредиторської заборгованості.

«Телекритика»



Теги:Новий світ, Янукович, Корупція, Донецьк


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
как на пенсии денег нет, возраст повышают, а как миллионные гонорары президенту платить, так есть!! нашел еще один способ деньги отмывать, прафффесар!! и куда оппозиция в это время смотрела? или считала сколько им перепадет?
avatar
2
А куди твої комуністи дивились?Їм же точно перепадає з "праффесарського" коритця!!!
avatar