реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Предстоятеля української церкви визнав Вселенський патріарх

Драматичне зібрання об'єднавчого собору в Софії Київській завершилося прийняттям Статуту Української православної Церкви та обранням її предстоятеля. Главою Церкви став кандидат від Київського патріархату митрополит переяслав - хмельницький і білоцерківський Єпіфаній (Думенко).

Голосування проходило у два тури: в першому, де брали участь і миряни, митрополит Єпіфаній набрав 81 голос, а його суперники - митрополити Вінницький Симеон (Шостацький) та Луцький Михаїл (Зінкевич) відповідно 54 і 36. У другому турі, де голосували лише архієреї, митрополит Єпіфаній отримав 36 голосів, а митрополит Симеон - 28.

Новообраний престоятель має 39 років, народився на Одещині, але виріс на Буковині. Був учнем покійного митрополита Даниїла (Чокалюка), який наставляв і нашого покійного єпископа Никона. Вчився два роки в Афінському університеті, де вивчав філософію. Вільно володіє грецькою мовою, що буде важливим для спілкування зі Вселенською патріархією. Принаймні, першу розмову новообраний предстоятель уже провів зі Вселенським патріархом.

П'ять років був патріаршим намісником у Патріарха Філарета. Сам же Патріарх на прохання Вселенського патріарха не балотувався і тепер буде фактично почесним патріархом. Титул предстоятеля УПЦ, на жаль, буде таким: "митрополит Київський і всієї України"...

Вселенський Патріарх Варфоломій I визнав результати об'єднавчого собору у Києві і запросив блаженнішого Єпіфанія для отримання Томосу. В офіційному комюніке секретаріату Вселенського Патріарха йдеться: "З прославленням Божим, великою радістю та задоволенням, Вселенський Патріархат оголошує про успішне завершення роботи об'єднуючого Синоду (Собору) - заснування нової Православної Автокефальної Церкви в Україні, який був скликаний сьогодні в Києві, 15 грудня 2018 р. Митрополит Епіфаній Переяславський і Білоцерківський був обраний її Предстоятелем.

Новообраний Блаженніший Предстоятель звернувся до Його Всесвятості, Вселенського Патріарха, висловив свою повагу і попросив добрих побажань та благословення Матері Церкви на те, щоби він здійснював своє предстоятельське служіння, яке починається під доброю егідою.

У цьому контексті оголошено, що Вселенський Патріарх Варфоломій запросив Його Блаженство Епіфанія для співслужіння Божественної Літургії на Фанарі на великому святі Богоявлення і надання йому Томосу створення нової сестринської Автокефальної Церкви.

У Вселенському Патріархаті, 15 грудня 2018 року"



Теги:Єпіфаній, патріарх Філарет, Вселенський Патріарх, об'єднавчий собор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar