реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Правоохоронці б’ють по патріотах? Чи фабрикують на руку Путіну?

Негарна ситуація складається в Чернігові. Вона уже не схожа на боротьбою зі злочинністю.
Швидше нагадує зведення рахунків з тими, хто не допустив, щоб навесні минулого року у Чернігові постала сепаратистська ЧНР.


Проти чернігівця-оборонця, на мій погляд, фабрикують справу.

А він - один із тих, хто захищає Україну, врятував бійця на фронті, нагороджений за це.
До речі, до останнього суду возив на фронт допомогу військовим, батальйону «Чернігів». І нарешті - зведеному загону міліції, який воюює в зоні АТО. Мова про Павла Муравейка.

Знайомство з Рембо у суді

Його затримання увечері 18 лютого в Чернігові начебто через те, що він був оголошений в розшук. Це шокувало волонтерів, патріотів, які возили з ним допомогу чернігівським бійцям на фронт. Його взяли через два дні, як він приїхав із Дебальцевого.

Саме волонтерки з «Жіночої сотні» покликали мене на суд. «Сфабрикували,- казали вони. – Приходьте, бо якась замовна справа, щоб вихопити гарного хлопця та посварити патріотів і міліцію назавжди».
Жінки-волонтерки намагались мені довести, що у них відбирають водія, який не боїться їздити в АТО, має чудовий вишкіл, служив в армії.
«Він же непитущий!» - говорили жінки. А це на фронті в надзвичайних ситуаціях гарантія життя, як для волонтерів, так і для бійців.

Міліція зараз переконує, що Муравейник у розшуку з літа, а він з міліцейськими чинами десятки разів вітався за руки, як на заходах у Чернігові, так і пройшов сотні блокпостів.
Суд тоді не обрав йому запобіжний засіб тримання під вартою. Нагадаємо, Високий Вал вів пряму трансляцію з зали суду .

Як міліція напаскудила своїм же в АТО

Два тижні тому зведений загін міліції поїхав у зону АТО. Командир - начальник управління громадської безпеки УМВС в Чернігівській області підполковник міліції Олександр Малиш через кілька днів телефонує волонтерам в «Жіночу сотню» самооборони і просить привезти важливий вантаж.

-У нас досвідчених водіїв нема. Всі в АТО, а Муравейко на підписці про невиїзд після відомого вам суду,- відповідають жінки-волонтерки.
-З цим проблем не буде, - відповів командир міліціонерів у зоні АТО.

Як треба за законом, Муравейко написав відповідну заяву слідчому, вказав причину, пославшись на Малиша. Годину чекав, поки слідчий наклав резолюцію «Відмовити».
Після того, як я дізнався, ЩО мусили відвезти зведеному загону міліції в зону АТО, починаю розуміти чому там гинуть наші хлопці і чому нас такі складнощі з війною проти росіян на Донбасі.

Чим відрізняється патріот від найманця

Все розумію. Слідчий не відпустив перевезти ватаж, бо це, може, протизаконно, але можливо. І Малиш це знав.
Але я не розумію, чому слідчий, якщо він розумна людина і хоч на 1% знає свого підслідного, не знав, що Муравейко нікуди не втече. У нього тут донка, якій 1 місяць. Він патріот цієї землі. Це так складно зрозуміти?

Він тут, разом з іншими організовував і чергував із загонами Самооборони. Рік тому це було, коли міліція після Майдану розгубилася, була морально подавлена і самоусунулася від виконання своїх обов’язків.
Коли люди в погонах на службі північного сусіда планували організацію Чернігівської народної республіки, а люди в камуфляжі ходили вночі вулицями Чернігова з вигуками «Слава Росії» і рухались на Київ.
Це уже потім генерал міліції Олег Демченко почав перебирати ініціативу на себе і в травні-червні почав відтісняти Самооборону і повертати міліцію на вулиці.

Справа Рембо

Отож ще місяць тому, коли в Деснянський суд Чернігова везли Павла Муравейка, була стягнуто мало не півсотні міліціонерів. Перед цим міліція його «передислоковувала» з місця на місце, бо багато патріотів обурювалися і протестували біля ізолятора, міліції , суду.

Коли я вислухував промову прокурора на тому суді: в чому звинувачують молодого чоловіка, то уже починав уже думати про такого собі розбишаку, якого хлібом не годуй, а дай тільки побитися з міліціонером, а потім втекти і переховуватися. Прокурор, за матеріалами міліції назвав кілька епізодів, де Муравейко начебто бив міліціонерів.

Але мене вразило, матеріали слідства, які виголошував прокурор, були настільки суперечливими, що доходило до сміху в залі. Прокурор суперечив сам собі.
Характеристика ж з місця роботи Муравейка також вражала - вона змалювала цілком позитивну, дружелюбну і порядну людину.

А розмова з чиновником обласного рівня мене просто вразила:
-Муравейко? На це ж просто золота дитина.
-Ну, «дитина» уже в армії відслужила і уже донькою встигла обзавестися.
-Знаю. І в армії відслужив, і законослухняний, і патріот, і справедливий.
-Не перехвали.
-Не перехвалю, бо давно знаю цю людину.

Очна ставка

Він зросту трошки вище середнього. Говорить українською. Народився і навчався у Чернігові. На Рокосовщині, як кажуть у нас. Здобув дві вищі освіти. Говорить спокійно, врівноважено. Жартує. Спиртного не вживає. У нього чудова дружина. Вона, як і всі чудові дружини, хоче щоб він більше був дома. Але ж Україна в небезпеці!
Розпитую про його «переховування» від міліції і сутички з нею. По очах бачу, що сам не розуміє, як на нього навішали стільки епізодів. Пригадує скільки ночей не спав навесні минулого року , коли організовували і проводили чергування.
Потім у травні в Чернігові з’явилися київські міліціонери. Ті, можливо, з Києва «сховалися» через гріхи на Майдані. Особливо під АТБ поставили київських, а ті знущалися з людей. Але ніхто нікого не бив. Сутичок не було.

Після двогодинної розмови начистоту разом з активістами «Жіночої сотні» та Павлом Муравейком, я починаю розуміти, що відбувається.

Запитання замість висновків

Беручи до уваги суд , про який я уже говорив, дивлячись на ситуацію в Україні, з’являються невеселі порівняння. Згадується чомусь справа Павлюченків у Києві, справа «ніжинських робінгудів» та інші фабриковані справи. Невже в Чернігові готується справа «чернігівського Рембо»?
Мене мучить іще кілька запитань: Хто є замовником цієї справи? Чи це банальна помста міліції, якщо дійсно було кілька інцидентів з міліціонерами?

А може це відверта спроба стратегічного плану посварити міліцію і волонтерів? Розколоти і дискредитувати волонтерський рух? І, насамкінець, ослабити можливість чернігівців, українців до самооборони своїх територій? І зменшити перевезення допомоги нашим бійцям на фронт?
Останнє добре вписується в сценарій Москви, який уже спрацював у Криму, в Луганській і Донецькій областях.

Владислав САВЕНОК Високий вал



Теги:УМВС в Чернігівській області, зона АТО, волонтери, російсько- українська війна, самооборона


Читайте також



Коментарі (0)
avatar